И Русия призова Асад за диалог с опозицията

И Русия призова Асад за диалог с опозицията
В сряда в руската столица беше организирана среща със сирийска делегация, водена от заместник външния министър на Сирия Фейсал Мокдад. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Русия призовава сирийския режим на президента Башар Асад да направи максималното, за да конкретизира намеренията си за диалог с опозицията с оглед разрешаването на конфликта, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

По време на пресконференция в Москва Лавров каза, че през последните месеци Русия активно е призовавала Асад да започне диалог с бунтовниците, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от АФП.

В сряда в руската столица беше организирана среща със сирийска делегация, водена от заместник външния министър на Сирия Фейсал Мокдад.

Русия, която е един от последните поддръжници на Асад, увеличи контактите с държавата през последните седмици заради ескалиращия все повече конфликт.

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими трябва да пристигне в Москва в събота.

Според Лавров това ще позволи на Русия да получи цялостна представа с гледните точки на двете страни в конфликта в Сирия.

В четвъртък Брахими призова за създаването на преходно правителство в Сирия с пълни правомощия до произвеждането на избори.

Досега Русия и Китай блокираха проектите за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждащи Асад и откриващи пътя за санкции и използване на сила.

Русия обаче се въздържа да подкрепи режима в Сирия, на който продава оръжие, заявявайки, че защитава международното право и се страхува от хаоса и тероризма.

#министър на външните работи на Русия #Русия #Москва #среща #делегация #Сергей Лавров #министър на външните работи на Сирия #Фейсал Мокдад #Специален пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия #Сирия #преходно правителство #конфликт #бунтовници #преговори #президент на Сирия #Башар ал-Асад #Лахдар Брахими

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници