
Пролетният гювеч е едно от онези ястия, които носят аромата и вкуса на новия сезон. Той е богат на свежи зеленчуци и месо, и е идеален за семейни събирания и празнични трапези. В тази статия ще ви представя автентична рецепта за пролетен гювеч в гърне, взета директно от тефтера на моята баба.
Необходими продукти:
- 500 г агнешко месо (или пилешко)
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 картофа
- 200 г грах (пресен или замразен)
- 200 г зелен фасул
- 2 домата (или 1 консерва домати)
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 2 стръка пресен чесън
- 2-3 супени лъжици олио
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 връзка пресен магданоз
- 1/2 чаена чаша вода или бульон
Начин на приготвяне:
Подготовка на месото:
Ако използвате агнешко месо, нарежете го на хапки. Ако предпочитате пилешко, нарежете го на парчета. Подправете месото със сол и черен пипер и го оставете настрана.
Подготовка на зеленчуците:
Обелете и нарежете лука на полумесеци. Морковите и картофите нарежете на кубчета. Червената и зелената чушка нарежете на ивици. Зеления фасул и граха измийте и почистете. Доматите нарежете на кубчета или използвайте консервирани домати. Чесънът нарежете на ситно.
Готвене на месото:
В голям глинен гювеч или тенджера загрейте олиото на средно висока температура. Добавете месото и го запържете до златисто от всички страни. Извадете месото и го оставете настрана.
Сотиране на зеленчуците:
В същата мазнина добавете лука и го задушете до прозрачност. След това добавете морковите и картофите и ги запържете за няколко минути. Добавете чушките и чесъна и продължете да готвите още няколко минути.
Добавяне на доматите и подправките:
Добавете нарязаните домати (или консервираните) и червения пипер. Разбъркайте добре и оставете да къкри за около 5 минути.
Смесване на всички съставки:
Върнете месото обратно в гювеча. Добавете граха и зеления фасул. Полейте с вода или бульон, колкото да покрие съставките. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Печене:
Покрийте гювеча с капак или фолио и го поставете в предварително загрята фурна на 180°C. Печете около 1 час и 30 минути или докато месото и зеленчуците са напълно готови.
Финални щрихи:
Накрая, когато гювечът е готов, поръсете с нарязан пресен магданоз и сервирайте топъл.
Пролетният гювеч в гърне е ястие, което съчетава свежестта на пролетните зеленчуци с богатия вкус на месото. Тази рецепта е идеална за семейни събирания и празнични трапези, като носи уют и топлина на масата. Следващия път, когато търсите нещо вкусно и традиционно, опитайте тази рецепта от тефтера на баба и се насладете на вкуса на домашната храна.
Още по темата:
- » Най-вкусните рецепти с патладжан за лятото
- » 5 варианта на крем супа с пролетни зеленчуци за вкусен и бърз обяд
- » Бързи рецепти през месец Май: 5 леки десерта с плодове за пролетно настроение
Коментирай
