
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
брашно - 1 кг
прясно мляко - 250 мл
вода - 250 мл
мая - 1 кубче
сол - 1 с.л.
мед - 2 с.л.
олио - 3 с.л.
яйца - 3 бр.
сусам - за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В купа налейте млякото, което предварително леко сте загряли до хладко. Сложете в него меда и кубчето мая и бъркайте, докато се разтворят.
Пресейте брашното и направете в средата кладенче.
Сложете в кладенчето солта, олиото и яйцата, като си оставите един жълтък за намазване накрая.
Прибавете млякото с маята и меда и започнете да месите, като си наливате по мъничко хладка вода.
Месете до получаване на хубаво, меко тесто, след което го оставете да втаса за около 1 час.
След това поръсете плота и тестото с брашно и го премесете още веднъж.
Вземете тавичката, в която ще печете питката, и я намажете по дъното и страните с олио и я поръсете с малко брашно.
Сложете в нея тестото и го разплескайте равномерно с ръце. Оставете да втаса още веднъж за около 30 минути.
Накрая я намажете отгоре с разбит жълтък, в който сте капнали 3-4 капки олио.
Набоцкайте питката с вилица, поръсете я със сусам и я сложете в загрята фурна да се пече на 180 градуса.
Щом се зачерви, сложете отгоре алуминиево фолио, за да не изгори.
Печете около 50-60 минути, като проверявате с клечка дали е изпечена отвътре.
Лесната питка с мед е готова.
Още по темата:
- » Атанасовден е: Ето какви са поверията, обичаите и забраните
- » Какво се готви на Атанасовден
- » Атанасовден е, зимата си съблича кожуха