Намалиха присъдата на Йоско за катастрофа с две жертви

Намалиха присъдата на Йоско за катастрофа с две жертви
По време на делото защитата на Йоско обяви, че той е парализиран след инцидента и показа медицински документи от ТЕЛК, че не може да се движи от кръста надолу. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийският апелативен съд намали присъдата на Йосиф Йосифов-Йоско за причинена от него катастрофа.

На първа инстанция сливенският бизнесмен получи 8 години затвор, въпреки че прокуратурата настояваше за 15 години лишаване от свобода.

Йоско обаче се призна за виновен, делото се гледа по съкратената процедура и така получи законова възможност за ниска присъда.

Сега обаче тя е намалена с още 2 години и ако Върховният касационен съд потвърди това решение, Йосиф Йосифов ще лежи 6 години.

Катастрофата стана през март миналата година в столичния квартал „Бояна", при нея загинаха двама души - мъже на 31 и 51 години, а други двама бяха ранени.

Според обвинението, по време на инцидента той е управлявал джипа си „Мерцедес" с 2,6 промила алкохол в кръвта и с превишена скорост.

Според втората съдебна инстанция, прокуратурата е допуснала пропуски и нередности в обвинителния акт. Освен това, при движение с разрешената за градски условия скорост, и двата автомобила са имали техническата възможност да спрат аварийно или да избегнат удара чрез спасителна маневра.

Съдът приема, че не може да се говори за загуба на контрола над управлението от страна на Йосиф Йосифов, при положение, че той е шофирал с малко над разрешената (с 5 км/ч.) за извън населено място скорост, за каквото съдът вероятно приема квартал „Бояна".

Общо 680 000 лв. граждански искове беше осъден да плати Йоско на семействата на жертвите и пострадалите. Разноските по делото, в размер на над 5000 лв., също са за негова сметка.

По време на делото защитата на Йоско обяви, че той е парализиран след инцидента и показа медицински документи от ТЕЛК, че не може да се движи от кръста надолу.

Самият той се явяваше в съда в инвалидна количка. Това лято обаче Йосифов беше заснет да ходи из София.

Всички страни по процеса имат срок от 15 дни за обжалване пред последната инстанция.

#Йосиф Йосифов-Йоско #Йосиф Йосифов #Йоско #катастрофа #апелативен съд #Върховен касационен съд #пиян шофьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"