Русия отказва да се включи в сирийския конфликт

Русия отказва да се включи в сирийския конфликт
Според външния министър Лавров, ако войната се насърчава „до победен край“, това ще задълбочи взривоопасната обстановка в региона. Снимка; ЕПА, архив
A A+ A++ A

И дума не може да става Русия да се включи по някакъв начин в сирийския въоръжен конфликт, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров беше категоричен, че Москва прави всичко по силите си, за да спре кръвопролитието и да заведе Сирия на масата за преговори, предаде БНР, цитирайки информация на БТА.

„Точно за това се разбраха водещите държави на срещата си в Женева от 30 юни“, припомни руският външен министър.

Според Лавров, ако се насърчава „война до победен край“ срещу режима на президента Башар Асад, това само ще задълбочи страданията на сирийците и ще усложни „бездруго взривоопасната обстановка в близкоизточния регион“.

Рано сутринта в сряда стана ясно, че е бил извършен двоен атентат в околностите на сирийската столица Дамаск, в град Джарамана, по-голямата част жителите на който подкрепят режима на Асад.

Малко по-рано Комитетът по човешките права на Общото събрание на ООН осъди в резолюция „продължаващите, широко разпространени и систематични“ нарушения на тези права в Сирия.

Особено бяха критикувани контролираните от правителството милиции „шабиха“.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Асад като част от т.нар. Арабска пролет. До момента заради конфликта са загинали около 31 000 души.

#Сирия #Русия #конфликт #външен министър на Русия #Сергей Лавров #Башар ал-Асад #президент на Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници