Защо Путин отстрани Шойгу? Драмата в Кремъл

Защо Путин отстрани Шойгу? Драмата в Кремъл
A A+ A++ A

Години наред заместник-министърът на отбраната на Русия Тимур Иванов живееше на щат, парадирайки с достъп до вили, яхти и ролс-ройси в Сен Тропе.

Когато 48-годишният Иванов най-накрая беше арестуван миналия месец и обвинен в подкуп в големи размери, анализаторите казаха, че ножът виси и над неговия близък съюзник и шеф, министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Шойгу, един от най-старите съюзници на президента Путин, също не страни от лукса. Антикорупционните кампании установиха през 2015 г., че той живее в комплекс в стил пагода за £12 милиона извън Москва, който е регистриран на неговата снаха и е построен върху земя, закупена от 18-годишната му дъщеря, за да прикрие собствеността, пише dnes.bg.

Откакто Путин започна инвазията си в Украйна през 2022 г., въоръжените сили под ръководството на 68-годишния Шойгу са обхванати от слухове за разточителност и некомпетентност.

Сега президентът се намеси, за да го отстрани и да го замени с опитен технократ в една от най-големите рокади през последното десетилетие. 65-годишният Андрей Белоусов беше първи вицепремиер и икономист, който някога е бил съветник на Путин.

Според анализатори неговата задача ще бъде да опъне юздите.

"Целта на Путин е да повиши ефективността на производството на оръжие и оптимално да отговори на военните нужди, каза Татяна Становая, старши сътрудник в Центъра за Евразия на Карнеги Русия, пред The Times. В този контекст Белоусов е логичен избор."

Роб Лий, военен анализатор, каза, че назначението е "вероятно отражение на личното доверие на Путин в Белоусов и необходимостта от по-добър вътрешен мениджър на бюрокрацията на Министерството на отбраната".

Кремъл посочи, че Белоусов е човекът за поста, тъй като военните разходи нараснаха до 6,6 процента от БВП.

"Днес на бойното поле печели този, който е по-отворен към иновациите, по-отворен към практическото им използване в битка", каза Дмитрий Песков, говорител на Путин. "Така че е естествено на сегашния етап президентът да е взел решение министерството на отбраната да се ръководи от цивилно лице."

Самуел Бендет, експерт по руската военна технология, отбеляза, че Белоусов е "голям двигател на разработването на домашни дронове и UAV [безпилотни летателни апарати], заедно с подкрепата на вътрешните високотехнологични изследвания и разработки".

Назначаването на Белоусов означава, че Шойгу ще оглави Съвета по сигурността, отстранявайки дългогодишния секретар Николай Патрушев, бивш директор на Федералната служба за сигурност.

Това може също така да предвещава "смъртта" на Валери Герасимов, началник на генералния щаб на руската армия. Бъдещите министри на отбраната обикновено искат съюзник да бъде назначен в тази роля, въпреки че това може да не е така по време на война.

Въпреки усещането, че е свален, Шойгу ще остане на високопоставена позиция като ръководител на съвета за сигурност. Това е начин Путин "да държи Шойгу близо, но откъснат от "системата", където намирането на алтернативна роля би било предизвикателство".

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите