Чешкият президент: Европа е в началото на продължителна конфронтация с Русия

Чешкият президент: Европа е в началото на продължителна конфронтация с Русия

ФБ/Petr Pavel

A A+ A++ A

"Европа е в началото на по-продължителна конфронтация с Русия, която може и да не е военна, а Европа се държи като разглезено дете пред САЩ". Това е заявил чешкият президент, бивш началник на Генералния щаб, Петр Павел в интервю за Die Presse, пише ИА Фокс.

"Ние се радвахме на дълъг период на мир и просперитет. Това доведе до фалшиво чувство за сигурност, а именно, че можем да запазим начина си на живот, без да го защитаваме активно. Хората са склонни да вярват, че условията, в които са се родили, ще продължат вечно. Популистките политици, които се преструват, че имат прости решения, не са полезни", е заявил той.

"Русия иска да възстанови имперското величие на Съветския съюз, включително неговата сфера на влияние, и говори за това много открито. Затова трябва да го приемем сериозно. Трябва да се подготвим за факта, че Русия няма да бъде мирен партньор", е коментирал Петр Павел.

Според него Москва вече се е показала като "разрушителна сила" в много европейски страни, опитвайки се да "разпространява пропаганда и често откровени лъжи".

Президентът на Чешката република е отбелязал, че когато Русия се държи конструктивно, Европа трябва да прави същото.

"Но когато Русия действа против нашите интереси, ние трябва да й се противопоставим. В противен случай нашият начин на живот и нашите ценности ще бъдат изложени на риск", е заявил той.

Той също така е изразил убеждението си, че "Русия не се стреми към сътрудничество с Европа и се смята за суперсила, която има правото да диктува правилата на играта".


#войната в Украйна #Петр Павел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите