Температурни аномалии: Времето лудее през май, очакват ни резки обрати

Температурни аномалии: Времето лудее през май, очакват ни резки обрати
A A+ A++ A

Най-ниските температури през месец май у нас ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 28 и 33 градуса. Това съобщиха за БТА от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за месеца.

Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата,която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата.

Месечната норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на месец май

температурите ще бъдат близки до обичайните. Относително по-топло ще бъде в началото на десетдневието, а относително по-хладно - през втората половина на периода. Ще бъде неустойчиво, през повечето дни с повишена вероятност за валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове, отначало на повече места в Западна и Централна България, а към 6-7 май - и в Източна. В отделни дни явленията ще са по-интензивни.

Въздушната маса отново ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има сутрин. Впоследствие до края на десетдневието вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат.

тенденцията е валежите да са малко, а температурите постепенно да се повишават и да са по-високи от обичайните. Към края на месеца по-голяма е вероятността за по-неустойчива атмосфера и променливо време, с валежи.

#време

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?