Тодор Кантарджиев: Семействата, които чакат бебе, да се ваксинират срещу коклюш

Тодор Кантарджиев: Семействата, които чакат бебе, да се ваксинират срещу коклюш

БГНЕС

A A+ A++ A

Въпреки че сме извън пиковия сезон на зимните инфекции, се наблюдава ръст на случаите на коклюш. Професор Тодор Кантарджиев разясни в интервю, публикувано от OFFNews защо е така и как да се предпазим.

Защо коклюшът се появява през лятото?

"Коклюшът е лятна инфекция", обясни проф. Кантарджиев. "Това е причината да наблюдаваме ръст на случаите през летните месеци."

Какви са най-важните мерки за предпазване?

"Най-важната мярка е ваксинацията", категоричен е проф. Кантарджиев. "Ваксинирането на семействата, които очакват бебе, е от ключово значение. Баби и дядовци, които ще се грижат за новороденото, също трябва да се ваксинират. Ако това не е възможно, родителите трябва да се погрижат детето да е само с майка си до поставянето на първата ваксина за коклюш на два месеца след раждането. Коклюшът е особено опасен за новородените."

Препоръчително ли е бременните жени да се ваксинират?

"Лично аз смятам, че е най-добре жените да се ваксинират, когато планират бременност", каза проф. Кантарджиев. "Ваксината е напълно безопасна за бременни, но поради психологически причини, някои жени се страхуват, че ваксината може да е причината за евентуални проблеми с бременността, раждането или детето."

Колко траен е имунитетът, създаден от ваксината?

"Хората, ваксинирани в детска възраст, до известна степен са защитени", поясни проф. Кантарджиев. "Ако заболеете от коклюш, болестта ще протече по-леко. Няма да имате тежките пристъпи, които могат да доведат до мозъчен кръвоизлив."

Възможно ли е мутация на бактерията, причиняваща коклюш, и ваксината да стане неефективна?

"Това е невъзможно", заяви проф. Кантарджиев. "Ваксината се прилага масово от над 100 години. През последните 20 години тя е претърпяла промяна, за да се намали болката при поставяне."

Как да разпознаем коклюша?

"Ако дете кашля повече от 10 дни, има пристъпи по 10-30 пъти на ден, свързани със затруднено дишане и звук, наподобяващ магарешки рев, или по време на пристъпа му тече кръв от носа или повръща, за мен е ясно, че става въпрос за коклюш", каза проф. Кантарджиев. "Възрастните, ваксинирани преди години, които кашлят леко около детето, също могат да бъдат преносители на инфекцията."

Как се лекува коклюшът?

"При ранно диагностициране и прием на макролиден антибиотик, пристъпите на кашлица ще се прекратят за седмици, а не за месеци", обясни проф. Кантарджиев. "Лечението е ефективно."

Вярно ли е, че извеждането на децата нависоко помага?

"Това е известно отпреди 80 години", каза проф. Кантарджиев. "В София децата с коклюш се извозваха на летище "Божурище", за да се издигнат на няколко хиляди метра над Софийското поле. Тази практика е ефикасна за премахване на остатъчната кашлица."

Как се обяснява този ефект?

"Разреденият въздух и промяната в атмосферното налягане влияят на центъра на мозъка, раздразнен от токсина на коклюшната бактерия. Това води до трайно изчезване на остатъчната кашлица"

"Магарешко мляко" ... Легенда или има нещо вярно?

"Магарешкото мляко е абсолютно измислена история", категоричен е проф. Кантарджиев. "Добре, че в наши дни не препоръчват магарешки тръни при коклюш."

#Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници