Нинова: Тези, които са ощетили България с договора "Боташ", да върнат парите от джоба си

Нинова: Тези, които са ощетили България с договора "Боташ", да върнат парите от джоба си

БСП

A A+ A++ A

„От първият ден на този парламент твърдим, че договорът с „Боташ“ е един от най-корупционните договори, подписан от служебния кабинет на президента Радев.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Народното събрание, на която парламентарната група на социалистите представи доклада на временната комисия, разследваща договора са доставки на газ с турската компания.

„От работата на комисията „Боташ“ в парламента е видно, че става дума за тежки корупционни практики. Още днес ще внесем нейния доклад в българската прокуратура и ще го изпратим до европейската прокуратура“, съобщи Нинова.

„Водени сме единствено от целта да продължим борбата със задкулисието, корупцията, паралелната държава и този начин на управление, който отнема жизнени ресурси от българския народ и ги трупа в джобовете на безотговорни хора. Искаме те да понесат наказателна отговорност и предприемаме всички необходими действия за това. Доказали сме през годините своята неотклонност в тази битка, каквото и да ни струва, и имаме намерението да я доведем докрай“, каза още тя.

Нинова обърна внимание на опасността Европейската комисия да заведе наказателна процедура и да санкционира България: „Настояваме, ако се стигне до такава процедура, Министерски съвет да приложи т.нар. регресен иск срещу лицата, които персонално са подписали този договор. Един път завинаги тези, които са ощетили българския народ, да извадят тези пари от джоба и да ги върнат. А не "е крадат, а народът плаща.“

Подробности по доклада представи народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов – 2,2 млрд. долара такса пренос, липсващ правен и финансов анализ и стотици милиони годишни загуби.

„Всеки български гражданин плаща 500 хиляди долара на ден, независимо дали вземаме или не вземаме газ. А в момента на вземаме газ от „Боташ“, тъй като договорът е подписан за 1,850 млрд. куб. м, но освен него, имаме договори с Гърция и с Азербайджан за по още 1 млрд. куб. м – или сумарно 3,85 млрд. куб. м. Но България ползва 2,6-2,8 млрд. куб. м и годишно имаме 1,2 млрд. куб. м. Но тези таксите се плащат“, посочи той.

По думите му има таксата за пренос на газ, съгласно подписания договор с „Боташ“, е 2 пъти по-висока от тази, която България плаща на Гърция за същата услуга.

Гуцанов обърна внимание още на това, че служебният енергиен министър Росен Христов е превишил своите правомощия, като е подписал предварително договора с „Боташ“, както и на това, че договорът не е съгласуван с всички министерства, както се изисква, а само с 9.

Той подчерта, че според договора, от 2026 г. ще се правят съвместни доставки с турската компания, което означава, че Турция ще бъде доставчик.

„За каква диверсификация става въпрос, когато всяка молекула газ, която влиза в България, е руска, но на много по-високи цени, защото минава през посредници“, постави Тези хора се тупаха в гърдите, че няма да има руски газ – всяка молекула е руска, но на много по-високи цени“, постави въпроса Борислав Гуцанов.

Той изрази съмнения, че сегашният служебен министър на енергетиката Владимир Малинов, досегашен изпълнителен директор на „Булгартансгаз“, е сложен на поста случайно, тъй като, по думите на Гуцанов, „Булгартрансгаз“ също е замесен в скандала с „Боташ“.

„Този договор е подписан без знанието на Българският енергиен холдинг. БЕХ изобщо не е бил информиран и не е участвал в преговорите. Това е скандално“, каза от своя страна народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Той посочи, че министърът на енергетиката е подписал договорът като купувач, което означава, че се поемат конкретни ангажименти.

„Не разбираме как така се купува втечнен газ, който трябва да продадем в морето, след което отново да купим от Турция. Това са такси и комисионни, които трябва да се платят от българските граждани, защото този газ, който от танкера отива на турска територия, вече не е български“, коментира той.

По неговите думи не е ясно на каква база е определяна цената на газ и подчерта, че той в момента е изключително неконкурентен.

„Има превишаване на права и затова трябва да се разследва. Министерският съвет е бил подведен от това, което е получил като информация“, категоричен бе Драгомир Стойнев.


#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници