"За” или "против” осигуряването на великденски добавки за най-бедните пенсионери? Коментар на Христина Христова

"За” или "против” осигуряването на великденски добавки за най-бедните пенсионери? Коментар на Христина Христова

стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Бившият социален министър Христина Христова коментира, че е останала изненадана от решението на парламента да спре финансовия министър в оставка Асен Василев да се разплаща с държавния бюджет. Тя посочи, че има гласуван Закон за бюджета на държавата за 2024 г., с който се разпорежда правителството в лицето на финансовия министър.

В "Пресечна точка” тя засегна и дискусията "за” или "против” осигуряването на великденски добавки за най-бедните пенсионери. "Винаги решението за коледните или великденските надбавки е политическо. По никакъв начин не е свързано с пенсионната система”, добави Христова.

Бившият социален министър обясни, че добавките са социални плащания, които са жест от държавата към хората в трета възраст. "Изказването на финансовия министър, че е по-добре да се погрижим за увеличение на трайните пенсии, вместо да даваме добавки, както и самото решение на парламента да се потърсят вътрешни резерви в бюджета на държавното обществено осигуряване, се базират на неправилното разбиране за това какво са добавките”, каза още тя.

Според нея осигуряване на добавки за пенсионерите, би означавало множество възрастни хора да не получат никакво допълнително финансиране, поради липсата на право да получават пенсия. "Трябва да се търси трайно решение – да се подготви системата за социално подпомагане. Така хората, които получават доходи под линията на бедност, също ще могат да взимат добавки”, посочи още Христова.

#Христина Христова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници