20 години България в НАТО: Страната ни отбелязва влизането в Алианса

20 години България в НАТО: Страната ни отбелязва влизането в Алианса

НАТО

A A+ A++ A

Днес България отбелязва 20 години от влизането на страната ни в НАТО. На 29 март 2004 година министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва ратификационния документ за присъединяване на България към военния съюз на държавния секретар на Съединените щати Колин Пауъл. Договорът е ратифициран от Народното събрание на 18 март 2004 година и същия ден е публикуван в "Държавен вестник".

Кулминацията на тържествата, посветени на годишнината е в Централния военен клуб, където се провежда националната конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Президент, министри и политици направиха равносметка на постигнатото от страната ни за пълноправното членство в Алианса.

Участниците във форума определиха като основна заплаха пред НАТО руската агресия в Украйна. Поради тази причина президентът Румен Радев настоя отново да бъде даден приоритет на модернизиране на въоръжението на армията ни.

„Почти 15 години модернизацията беше замръзнала. Като президент ми отне свикването на три последователни КСНС-та, още в началото на първия ми мандат, за да започне нещо да се търкаля. Крайно време е българският парламент да се отнесе с цялата сериозност, при положение, че близо до нас бушува война”, посочи държавният глава.

„Днес Алиансът е гарант за мирния живот и сигурността на над 1 милиард души в Европа и Северна Америка. 75 години след основаването си НАТО показа, че може да се адаптира успешно към заплахите и предизвикателствата. Обединението ни прави по-защитени и по-сигурни”, категоричен е премиерът в оставка Николай Денков.

„През годините на своето членство в НАТО България положи значителни усилия за насърчаване на процеса на евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани и Черноморския регион. Радваме се, че благодарение на нашите усилия, държави като Албания, РСМ, Хърватия, Черна гора – станаха през годините наши съюзници в Алианса”, посочи и външният ни министър и вицепремиер в оставка Мария Габриел.

#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници