Не сте и подозирали, че хмелът помага за с*ксуалната издръжливост

Не сте и подозирали, че хмелът помага за с*ксуалната издръжливост

canva

A A+ A++ A

Обикновено щом чуем хмел си представяме халба студена бира. Той е горчив на вкус, тъй като съдържа много химикали и горчиви киселини. Освен като основен компонент за приготвянето на бира, се използва и като лечебна билка. Изсушените женски шишарки (стробили) и екстракти от хмел се използват в медицината под форма на таблетки, капсули, гелове, кремове и напитки. В готварството се прилага за приготвянето на различни десерти, предястия и ястия. В козметиката хмелът се включва в състава на маските за коса и за лице.

Народната медицина използва хмела при заболявания на отделителната система, проблеми с кожата, за заздравяване на косата и други.

Обикновено хмелът се прилага за облекчаване на симптоми, свързани с безпокойство, безсъние, тревожност, храносмилателни проблеми, симптоми на менопауза и други. Доказано е, че той има антиоксидантни, антимикробни, противовъзпалителни, диуретични и храносмилателни свойства.

Фармакологичните му качества се дължат на различни съединения, съдържащи лупулин, ксантохумол, горчиви смоли, ароматни киселини, фенолни киселини, танини и летливи масла.

Противовъзпалителните му качества дори облекчават и появата на зъбобол.

При мъжете маслото от хмел подобрява тяхната сексуална издържливост като се справя с проблемите на преждевременната еакулация.

Доказано е, че хората, които отглеждат хмел често заспиват на работа. Някои жени, които пият чаша бира на вечеря съобщават, че нощният им сън се е подобрил, а други установяват, че тревожността им значително е намаляла.

Хмелът много често се прилага в комбинация с лайка, валериана и пасифлора - триото притежава доказан сънотворен ефект. Хмелът е още по-ефективен, когато се приема с валериана, защото двете билки са много сходни.

Има ли хмелът странични ефекти?

Ако се приемат под формата на хранителна добавка, екстрактите и горчивите киселини на хмела са безопасни при условие, че се взимат до 300мг дневно в период до 3 месеца, а киселините до 35мг дневно отново до 3 месеца. Странични реакции от приема на хмел при някои хора могат да бъдат главозамайване и сънливост. Не се препоръчва употребата на хмел при кърмещи и бременни жени. При наличие на някои заболявания като ендометриоза и рак на гърдата трябва да се внимава кога се приема, съветва Puls.bg. Някои химикали, съдържащи се в хмела действат като хормона естроген.

Как можем да си приготвим сироп от хмел и чай от хмел?

1. За сироп са нужни 2 чаши сушен хмел, 1 чаша захар и 2 чаши вода. Всичко се смесва и се сварява при непрекъснато бъркане. След като заври се отстранява от огъня и продължава да се бърка 2-3 минути. Оставя се да изстине и след това се прецежда в буркан и се съхранява в хладилник.

2. За чая са необходими 5-10 шишарки (пресни или сушени) и 3 чаши гореща вода. Шишарките хмел се поставят в чайник и се налива горещата вода. Кисне за около 15 минутки, след което течността се прецежда в чаша. Чаят от хмел може да бъде горчив затова се препоръчва добавянето на листа мента към шишарките или вече готовият чай да се подслади с мед.

#здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници