Месечна прогноза за времето през април

Месечна прогноза за времето през април

Pixabay

A A+ A++ A

Според текущите прогнози на регионалните и глобални модели към – 23 март 2023.

Тази година април се очертава с необичайно високи температури и с тенденция очакваната средната месечна температура у нас да се задържи около и над климатичната норма, въпреки, че се прогнозира първото десетдневие на месеца да е с валежи и по-ниски температури. Дори не са изключени и късни слани по високите западни полета и планински райони.

Средната температура през април ще бъде около и над нормата, която е между 12 и 18 градуса в повечето райони, 10-12 градуса по Черноморието и между -5 и 4 градуса по Целзий в планините.

Месечната сума на валежите ще е средна за страната и ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Времето през първото десетдневие на април

Посрещаме месец април с хубаво време. Очакваме и високи температури, като на много места ще са над 20 градуса по Целзий, но след хубавото време ни очакват валежи и гръмотевични бури.

Към период 3-6 април времето ще е с променлива облачност и валежи от дъжд в Западна и Централна България, като очакваме на места валежите да са съпроводени и от гръмотевици. Повишава се и рискът от градушки и внезапни силни пориви на вятъра.

Захлаждане и по-ниски дневни температури очакваме към 3-6 април. Тогава очакваме и възможни валежи от сняг, като снежната граница ще се доближи до 900-1100 метра надморска височина.

Подобряване на времето очакваме към 9 -11 април.

В този период температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. Тогава Балканският полуостров ще бъде обхванат от мощен пренос на по-топла въздушна маса.

Времето през второто десетдневие на април

Към второто десетдневие на април вероятността да се образува средиземноморски циклон е доста голяма. Моделите, прогнозират, че между 11 и 12 април и ще окаже влияние на времето на Балканския полуостров. Отново в страната се очакват валежи от дъжд, като на много места те ще са краткотрайни и с гръмотевици. Добрите новини са, че температурите ще се повишават и времето до обед ще е слънчево. Очакваните максимални температури ще са между 20-24 градуса по Целзий.

До края на второ десетдневие от април средните месечни температури се очаква да бъдат около климатичната норма.

Малко по-ниски стойности очакваме да са към третото десетдневие на април .

Тогава времето ще бъде с разкъсана облачност. Някои глобални модели прогнозират и нахлуване на по-студена въздушна маса над Централна и Източна Европа, като миналите температури в планинските райони ще са близки до нулата.Обикновено април завършва с чести валежи и смяна на циркулацията, което е нормална особеност за този месец.

Нека да не забравяме, че април се характеризира с чести промени на времето, като те са свързани с това, че месецът е преходен и по-близък до зимата.

Той е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите.

Понякога при студени нахлувания от север са възможни валежи и от сняг, а минималните температури се понижават под нула градуса.

През април месец имаме и по-интензивни затопляния, които са в състояние да повишат температурите до летни стойности – до 30-34 градуса по Целзий.

Месечните прогнози дават само обща представа за времето поради невъзможността за по-детайлна прогноза в конкретен регион за толкова дълъг период от време. Месечната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Прогноза: Имре Дузмат, Meteo Balkans

#месечна прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници