Мика Зайкова: Асен Василев не разбира от публични финанси

Мика Зайкова: Асен Василев не разбира от публични финанси

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

На българската политическа сцена се случва нещо, което ако го определя като цирк, ще бъде много слабо. Това е вредно за развитието на българската икономика, за инвестициите и за качеството на живота на българите, което все повече се отдалечава от средното качество на живота на хората в Европа и Европейския съюз. Това каза за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ финансовият експерт и доайен в 45-тото и 46-тото Народно събрание Мика Зайкова.

"Изборите са еманация на демокрацията и те не са мръсна дума, но в момента би било много лошо да провеждаме такива. Това ще ни отдалечи от двата основни приоритета – Еврозоната и Шенген. Българите остават най-бедните – отпреди няколко дни сме и най-нещастните в Европейския съюз. Ако останем извън Еврозоната още 1-2 години, заемите, които България взема усилено, за да си попълни и нагласи дефицита, ще носят със всяка година много по-високи лихви. Ако сме в Еврозоната, ще имаме лихви от порядъка на 3-3 и нещо процента. Сега нашите външни заеми растат непрекъснато. Би трябвало да тръгнат от 8% и да стигнат над 11%. Това е допълнително обедняване и лишаване на българските граждани от важни и съществени неща. Второ – извън Еврозоната ние се лишаваме от погледа на стабилни инвеститори. По-лошото е, че вече дошли, инвеститори си тръгват от България по две причини. Основната – общото политическо състояние – в разградена държава сме. Кои инвеститор иска да работи в една нереформирана съдебна система, в която парите му не са гарантирани? Кой инвеститор иска да работи в страна, която няма визия за развитие и по отношение на доходите, и по отношение на пазара на труда? Докога ще бъдем държава второ качество? Нашите политици май въобще не мислят нито за държавата, нито за нейното развитие, нито за хората, които прогресивно обедняват и продължават да я напускат. Това е много тревожен факт“, коментира тя.

По думите й червената линия, която от ГЕРБ-СДС поставиха на ПП-ДБ – Асен Василев да не е финансов министър в следващ кабинет, е много закъсняла. Според нея това е "човек, който не разбира от публични финанси“.

"Да вземем за пример последните два бюджета. Приходите са направо имагинерни. Ръстът на БВП е някаква фантазия. Няма нито една уважаваща себе си финансова институция в света, която би си представила България да има ръст на БВП през 2024 година 3,2%, като той се колебае между 1-1,5%.“, обясни Мика Зайкова.

В ефира на "Фокус“ икономистът пресметна и колко биха ни стрували нови предсрочни парламентарни избори:

"Базирам се на последния избор на европарламента през 2019 година. Тогава предварителната сметка е била 31 млн. и 200 хил. – само за евроизборите. Само че от 2019 година досега инфлацията се е повишила около 35%. Това означава, че винаги накрая сметката излиза малко повече. Тогава изборите са ни стрували около 35 млн. Другата база, на която съм стъпила, са последните местни избори миналата година. За да проведем нови парламентарни избори, ние трябва да удвоим тази сума. Тя излиза около 151 млн. и още 50-60 млн., защото има инфлация. Към това трябва да се добави още нещо – президентът е длъжен да издаде указ за евроизборите най-късно до 9 април. Само че, като гледам нашите как се мотаят, до 9 април едва ли ще се е извъртяла въртележката. Тоест, може да има разминаване между издаването на двата указа и стартирането на процедурите, които не са леки. По груби сметки, ако проведем изборите 2 в 1, ще трябва да платим не по-малко 260-280 млн. Ако обаче не успеем да организираме избори 2 в 1, тогава нещата се оскъпяват почти двойно. Тогава ще ни излезе около 380-400 млн. Но не това е голямата беда, макар че ги нямаме тези милиони. По-голямата беля идва от факта, че ние няма да влезем нито в Еврозоната, нито в Шенген – там не искат страна, която е в пълен хаос, която няма стабилно правителство и има политици, които непрекъснато се карат и се топят едни други. Това, което те правят, ме навежда на мисълта, че никой не мисли за хората. Май мислят само за джобовете си“, смята финансовият експерт.

На въпрос дали е възможно ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ все пак да се разберат, Зайкова каза: "Властта е сладко нещо и май на тия не им се иска да се откажат. Жаждата за власт, особено в ПП, е много голяма“.

Въпреки всичко, доайенът в 45-тото и 46-тото Народно събрание изрази надежда двете формации все пак да седнат на масата на преговори и да постигнат споразумение.


#Мика Зайкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?