Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

canva

A A+ A++ A

Чувствали ли сте някога прекалено усещане за студ, когато менструацията ви е напът да настъпи? Вярвате или не, това е по-нормално, отколкото си представяте и дори има име - менструален грип.

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация. Нарича се така, защото усещанията са подобни на тези при вирусен грип, обаче не са причинени от вирус.

Неразположение, главоболие, втрисане, температура и гадене. Първоначално ви карат да мислите, че се разболявате. Отнема обаче само няколко дни, за да започне менструалното кървене, което показва, че симптомите не са означавали грип. Те почти винаги изчезват веднага щом менструацията свърши.

Всъщност това не е легитимен медицински термин. И въпреки че не е истински грип, може да се почувства като такъв. Тук обясняваме защо това се случва.

Засега лекарите и учените не са установили със сигурност какво причинява тези симптоми или как менструалният цикъл влияе на имунната система. Ясно е, че няма нищо общо с грипния вирус или други микроби. Най-приетата хипотеза е, че хормоналните колебания, през които жените преминават по време на менструалния цикъл, са отговорни за всичко. По-специално нещата са свързани с активността на естрогена и простагландините.

По време на лутеалната фаза на овулацията, т.е. периода между овулацията и началото на менструацията (предменструален период), нивата на естроген намаляват. Това води до чувство на умора, главоболие, промени в настроението и чувствителност преди менструация.

В същото време се увеличава освобождаването на простагландини - молекули, които действат подобно на хормоните. Въпреки че са необходими за контракциите на матката и за премахване на вътрешната обвивка на матката, в излишък те засилват възпалителния отговор на тялото.

Това е моментът, в който се задействат симптоми като менструални болки, гадене, диария и общо неразположение. Освен това може да настъпи леко повишаване на телесната температура, тъй като се намесват в дейността на хипоталамуса, известен като термостат на тялото.

Друга причина, свързана с менструалния грип, е активността на хормоните, които влияят върху мозъчната химия, което също води до промени в нивата на серотонин. Като намалява нивата си, той предизвиква чувство на умора, подобно на това при истинският грип.

Няма специфично лечение за менструалния грип, но приемането на някои лекарства и някои промени в начина на живот могат да помогнат за контролиране на симптомите. Една от първите мерки е да опитате болкоуспокояващи без рецепта като ибупрофен или парацетамол. Те помагат за производството на простагландини, което от своя страна намалява подуването, спазмите и болките в тялото.

Диетата може да помогне за облекчаване на предменструални симптоми, включително менструален грип. В този смисъл е препоръчително да приемете здравословна храна с ниско съдържание на захар и трансмазнини.

Ограничете консумацията на кафе и кофеинови напитки. Също така намалете консумацията на млечни продукти, с изключение на натурално кисело мляко и някои нискомаслени сирена. Ограничете ултра-преработени храни, тъй като те са богати на захари, вредни мазнини и натрий. Хидратирайте се добре и избягвайте напитки, богати на калории и захар. Най-добрата опция е водата.

#грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници