Инфекционист: грипната епидемия се пречупва, но се очакват нови пикове.

Инфекционист: грипната епидемия се пречупва,  но се очакват нови пикове.

Pixabay

A A+ A++ A

Най-много в момента хората боледуват от респираторни заболявания. Това заяви в предаването „Събуди се" по Нова тв проф. Георги Попов – началник на клиника по инфекциозни болести.

„На първо място грип, COVID-19 - за радост, отиде на по-заден план, но все пак дебне зад ъгъла и пак ще се появи. И други респираторни заболявания като респираторен синцитиален вирус, аренувирус и др. Също така варицела, скарлатина", допълни проф. Попов.

По думите му през последната седмица грипната епидемия се пречупва, но това не бива да ни успокоява, тъй като се очакват нови пикове. „Грипът е целогодишно заболяване. Януари-февруари се разпространява епидемично, но в България има много случаи на грип тип Б и през март", допълни той.

„Тази година грипната епидемия е доста по-лека в сравнение с други години. Тежка беше 2009 г със свинския грип. СЗО наблюдава случаите в Южното полукълбо, такъв тип протичане се прехвърля и за Северното полукълбо", каза проф. Попов.

Той акцентира на усложненията при боледуване от грип. „Усложненията са причина от самия грипен вирус, първичните грипни усложнения, и от насложените бактериални и гъбични инфекции – вторични усложнения. Първичните засягат белия дроб, централната нервна система, сърдечно-съдовата система, бъбреци", заяви проф. Попов. Той допълни, че при усложненията от грип без антибиотик не може. „Тук е тънкият момент да се намери кога точно да се включи антибиотик. Невинаги, но когато имаме рискови контингенти – хора над 65 г., малки деца, бременни, за това трябва да сме особено осторожни дали да включим антибиотик, ако се налага.

#грип #грипна вълна #грипна емидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници