Ето кога са заразни вирусните или бактериалните инфекции

Ето кога са заразни вирусните или бактериалните инфекции

pixabay

A A+ A++ A

За бум на инфекции, причинени от стрептококова бактерия, сигнализираха майки от София в социалните мрежи. Някои от тях разказаха, че децата им са боледували от бактериална инфекция няколко пъти в рамките на седмици или месеци, и за кратък период са приемали антибиотици.

Родителите смятат, че здравните власти не правят нищо за ограничаване на разпространението на стрептококис пиогенес, която причинява скарлатина и ангина, и която по думите им може да причини различни усложнения на по-късен етап.

За притесненията и реакцията на Регионалната здравна инспекция споделиха пред БНР родители и инфекционисти.

Че стрептококис пиогенес се разпространява масово в детските заведения и в училищата в София, твърди Весела Минкова, майка на две деца. Голямата й дъщеря е изкарала инфекция, причинена от бактерията, три пъти в рамките на 7 седмици. Доказана с тестове и лекувана с антибиотици стрептококова ангина.

Майката вижда проблем и с изписването на антибиотици при тази инфекция.

Други майки също разказват, че децата им през няколко седмици се лекуват с антибиотици заради стрептококова инфекция. И смятат, че контактните деца трябва да се тестват за наличие на такава бактерия.

Въпросната бактерия е част от нормалната флора в устата и носоглътката, обясни детският инфекционист доц. Атанас Мангъров.

"Те не боледуват от ангина от стрептококи, а от вирусни инфекции. Тази ангина е много рядка. Това че в гърлото на дете са открити стрептокики, не означава, че има стрептококова инфекция, може да е вирусна инфекция и да има стрептококи", обясни лекарят.

От столичната регионална здравна инспекция отричат да има бум на инфекциите със стрептококис пиогенес. И допълват, че в седмицата преди Коледа е имало по-висока заболеваемост в сравнение с първата и втората седмица на тази година.

От Националния център по заразни и паразитни болести публикуват данни за разпространението на скарлатина, но няма за болните от ангина. През първата седмица на годината са регистрирани 88 случая на скарлатина, което е с около 30 процента повече спрямо същия период на миналата година.

При това заболяване има 10-дневна карантина, а контактните се наблюдават, като в детските заведения не се приемат нови деца. При ангина няма такъв протокол, установява Весела Минкова след разговор с личния лекар на дъщеря си.

"Не само стрептококите, а при всички респираторни инфекции, дете което е боло не трябва да ходи на градина и училище. За съжаление тези респираторните, независимо вирусни или бактериални, са заразни 1 – 2 дни преди са се появат клиничните симптоми и срещу това нищо не може да се направи", категоричен е доц. Мангъров.

#грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници