Грипът настъпва - за какво да внимаваме

Грипът настъпва - за какво да внимаваме

pixabay

A A+ A++ A

„Има смисъл да проверяваме дали сме болни от грип, от COVID-19, респираторен вирус и всичко друго, което можем. Дали, обаче, грипът е тип А или тип Б почти няма значение за нас.” Това заяви пред NOVA проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ е най-добре да се направи PCR тест, за да стане ясно от какво боледуваме, но бързите тестове също предлагат доста добра диагностика. Има решаващо значение от какво сме болни, категорична е тя.

„Клиничните симптоми на гриповете А и Б са твърде сходни и на практика неразличими. Важното е да се започне рано с приема на противогрипни медикаменти, още в първите 1-2 дни от появата на симптомите”, посочи още Христова.

Според специалиста дали грипът ще доведе усложнения можем да преценим по неговата продължителност и когато за около седмица все още нямаме подобрение. Друг знак е когато промяната в цвета на респираторния секрет, а кашлицата става по-дълбока и човек се чувства все по-отпаднал.

Вирусите също могат да доведат до усложнения, най-често при възрастни хора и такива с хронични заболявания.

Проф. Ива Христова заяви, че от носенето на маски има огромна нужда, особено в градския транспорт, лечебни заведения и аптеки. По думите ѝ носенето на маска е спасило много животи и такава трябва да ползват не само болните хора, но и тези, които не искат да се заразят и разболеят.

#грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници