Витанов от БАН изригна - назова еротичната причина нещата у нас да не вървят

Витанов от БАН изригна - назова еротичната причина нещата у нас да не вървят
A A+ A++ A

"Пак празник. Е, честит празник на настоящите и на бившите студенти. Годинките си вървят, но все още си го празнуваме. И по добре да пийнем по нещо, че като гледаме какво става из Кукленото шоу – почнаха цирковите елементи. Но ще дойдем и до това" - с тези думи математикът проф. Николай Витанов започна своя анализ, където нищи случващото се на българската политическа сцена, както и как се развиват военните действия по фронтовете в Израел и Украйна. Той отново залага на цинизми и сипе бисери, в опит да бъде интересен.

"Най-напред, продължаваме с Маркс. Знаете, че много уважавам икономическите му теории. Ето ви нещо от “Капиталът”

Карл Маркс (ден осми)

… В действителност работникът принадлежи на капитала, преди да се е продал на капитала. Неговото икономическо робство е както предизвикано, така и прикрито от периодичната продажба на себе си, от смяната на господарите му и от колебанията в пазарната цена на работната сила.

Следователно капиталистическото производство, под своя аспект на непрекъснат свързан процес, на процес на възпроизводство, произвежда не само стоки, не само принадената стойност, но също така произвежда и възпроизвежда капиталистическото отношение; от едната страна капиталистът, от другата наемният работник.…

Възпроизвеждат се и отношенията, ни казва Маркс. Я да поразсъждаваме върху това от гледна точка на нашите морни участници в Кукленото шоу.

Както ви е ясно, те никакви господари не са. Те са наемни работници, наети да обслужват чужди интереси. Наведени, ближат праха на подметките на господарите си всеки ден и ви играят Кукленото шоу, та дано да не забележите.

И не могат да се освободят от оковите си. Защо? Защото отношенията се възпроизвеждат – казва Маркс. От едната страна – господарят, от другата – наемният работник.

Ближи! - казва господарят. И те почват да ближат горките. Наредиха им да дадат още ракети за ПВО на Украйна. Ближат. Изведнъж – ама имали сме още негодни ракети. Чакай, бе, нали негодните вече ги пратихте? Отговор – ближат.

Наредиха им да демонтират паметника на Съветската армия – ближат. Ама опасен бил, ама пукнатини имал. Хайде, де. Наредиха ви да ближете подметките и сега се чудите, как да изпълните задачата, нали така. Робът си остава роб.

Ближе чужди подметки е реализира чужди интереси. Отношенията се възпроизвеждат точно както си ги е описал Маркс. И забележете – милостив съм, сънародници са ми все пак. Затова говоря за близане на подметки, макар, че работата отива на ближене на нещо друго.

Още тъпанариади няма да коментирам. Ще кажа само, че шефът на “Пирогов” е дряновец, а те са вече от планината. Тоест, няма да се даде лесно. Отонешенията се възпрозвеждат, казва Маркс. Тъй, де, планинците са свикнали на трудности. И не се отказват лесно.

И какво да очакваме след като отношенията се възпроизвеждат? Ами да очакването облизването на подметките на господаря са продължи. Кукленото шоу, дами и господа!

Гледайте, сега ви е паднало! Наведени и жалки, ближат чужди подметки и всекидневно продават националните интереси.

Стига с Маркс за днес, караме нататък

Напред към войните.

Войната в Газа. И тук – възпроизвеждане на отношенията. Израелската армия почна да разрушава южната част на Газа. Нищо неочаквано. Броят на убитите налижава 20 000 (официално), а неофициално може вече и да ги е прехвърлил. 20 000 – това вече са десетки хиляди. Нали така.

Да фиксираме, какво ви беше прогнозирано. Войната си влиза в третия месец, но ви бе прогнозирано, че ще е дълга, заради добрата подготовка на Хамас. Знаете, какво показват изчисленията – победа за Израел, ако няма намеса на някоя от трите големи армии в региона – египетската, иранската ири турската. Такава намеса не се очаква.

И се идваме на въпроса – след като Израел срине Газа, какво ще става с палестинците там? Знаете, че не съм оптимист и според мен ще има големи мигрантски потоци от Газа. То си беше концлагер под небето, ама имаше поне къде да се живее. Сега няма да има и къде да се живее.

Каквото и да стане, към Европа ще тръгне вълна от бежанци, които ще се смесят с текущия наплив. Както е казал Маркс, очакванията са у нас отношенията да се възпроизвеждат, т.е. да продължи близариадата и тъпанариадата по отношение на миграцията. Ще има да гледате изключително жалки серии на Кукленото шоу.

Така, напред към другата война.

Големият пробив? Гледаме усовието за наличие на такъв – превземането на Токмак. Чакаме превземането на Токмак – ден 72. Не е превзет. Защо ли? Ако слушахте добре, какво ви говореше паплачариата по телевизиите, украинците отдавна трябваше да са стигнали до Владивосток, а москаляците да бягат ужасени само от вида на западните чудо-оръжия.

А, да и Путин трябваще да бъде изолиран. Ами изолиран е. Оня ден го приеха като цар в ОАЕ, после – пак така в Саудитска Арабия и след това си лафи с президента на Иран. И от днес – почивката свърши – айде пак изолиран.

Западният елит най-накрая почва да вдява, че Украйна губи войната и почва да се чуди какво да прави.

Какво става по нашите пинчер-бауцарски ширини? Е как какво – пинчерите облайват, тъй като им е заповядано. Изведнъж – още зенитни ракети били негодни. Тъй, тъй, знаем – негодни са.

Паметникът на Съветската армия се бил почупил. Тъй, тъй, знаем – почупен е, трябва да се махне. Скоро ще ви наредят да си събуете и гащите. И това ще направите. Жалка работа. Кажете ми – как да ги уважавам, като гледам какво правят.

По интелигентна политика трябва тука, казва Витанов. Бауц-бауц-бау-у-у-уц, се чува насреща. Въдпроизвеждане на отношенията, дето вика Маркс. Ама гледайте гърците и турците. Ще си извадят очите, ама за пред хората Ердоган и Мицотакис – аха, аха, ще се вземат. Тъй се прави политика. Но как да го набиеш това в главите на тези от пинчер-бауцарника.

Ами гледайте – колкото повече Украйна губи войната, толкова повече тия от пинчер-бауцарника ще ни вкарват в тая война. Възпроизводство на отношенията – съвсем по Маркс. Ближи – командва им господарят. И те ближат.

Изправете се бе, ей, казва им Витанов. Взели са ви в клуба на раздаващите шамари, раздавайте шамари. Що не вървели нещата у нас. Много просто – нещата у нас са фундаментално сбъркани. Имаме си продажен, андрешковски капитализъм. И се чудим защо колата е насред блатото. Ами къде да е?

Стига толкова по това за днес.

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса.

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 500 дни.

16 месеца са 488 дни. Над 16 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 17 месеца са 518 дни. Броячът върти.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 603 дни. 19 месеца са 578 дни. 20 месеца са 609 дни.

Броячите въртят. Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва.

603 дни валидна прогноза. 19 месеца, върви месец номер 20. Проклетата прогноза – още е валидна. Броячите си въртят, рекордите се увеличават. Да му мисли, който ще трябва да ги подобрява.

Знете какво трябва да правите. Вършите си работата спокойно, спазвате елементарните предпазни мерки и гледате да не се получи вторичен пик до идващите празници. И да се получи, няма да е голям, понеже се справяте добре и празниците се очакват да са спокойни.

Е, днес сме вече 8-ми декември. Прогнозата за спокойни коледни и новогодишни празници се сбъдва.

Та така.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

#проф. Николай Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници