Работници на АПИ блокираха магистрала “Хемус”

Работници на АПИ блокираха магистрала “Хемус”

КНСБ

A A+ A++ A

Над 250 работници в Агенция “Пътна инфраструктура” блокираха днес на обяд движението на автомагистрала “Хемус” в района на тунел “Топли дол” с настояване за увеличение на заплатите им с бюджета за следващата година.

Протестната акция бе организирана от Синдикат “Пътно дело” към КНСБ. Той настоява за 20 процента ръст на възнагражденията в агенцията.

“50% от хората в АПИ още работят на минимална и малко над минималната работна заплата. Преди седмица агенцията върна 20 млн. лева неусвоени пари от свлачища, ние искаме да ни се върнат тези пари”, каза зам.-председателят на синдиката Венелин Йорданов.

“От първи януари минималната работна заплата ще стане 933 лева. Не е възможно хората от агенцията, които са непрекъснато по пътищата, по всяко време на денонощието и при лоши атмосферни условия, да останат на минимална заплата”, каза Малина Кованджиева, председател на синдикат “Пътно дело”. Тя предупреди, че протестите е продължат и може да се стигне до блокиране на пътищата в цялата страна в един и същи час, ако исканията не бъдат чути.

“Специалистите на нашето ниво в частните фирми в бранша вземат два и дори три пъти по-високи заплати”, каза Ирена Николова от Пътно управление – Благоевград. “С толкова ниски заплати текучеството е голямо и младите хора напускат”, допълни тя.

По време на протеста бе получена покана за среща с инж. Ясен Йорданов, председател на УС на АПИ.

#КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници