Експерти с важна информация за декемврийските пенсии

Експерти с важна информация за декемврийските пенсии

pixabay

A A+ A++ A


Приключваме с месечната обработка на декемврийските пенсии в края на следващата седмица. За да могат да бъдат изплатени на 7-о число с пенсиите, е необходимо максимално бързо да бъде взето такова решение. Това каза пред журналисти Любомира Язаджиева, директор на дирекция „Пенсии“ в Националния осигурителен институт (НОИ). Така тя отговори на въпрос в какъв срок правителството следва да вземе решение за коледните добавки, ако реши такива да има, да преведе парите на Института и хората да получат помощта с пенсиите за декември. Язаджиева присъства на дискусията за пенсионната система в България 2000-2022 г., организирана от Българската стопанска камара.

По думите на експерта, ако решение не се вземе до края на идната седмица, това би затруднило пенсионерите, които получават пенсиите си по пощата, "защото ще трябва да отидат повторно" до гишетата. Това ще затрудни и Националният осигурителен институт (НОИ), където експертите ще трябва да обработят два пъти декемврийската база данни, обясни още Язаджиева. НОИ винаги има готовност да изпълни взетите решения, увери тя.

В края на октомври премиерът акад. Николай Денков каза, че след като стане ясно изпълнението на бюджета през ноември, темата за коледните добавки ще бъде обсъждана отново.

Миналата година всички пенсионери получиха допълнително по 70 лв. коледни добавки. Необходимите за това допълнителни 142 380 000 лв. бяха осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет.

#пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници