Започва кампанията “Не си затваряй очите за тях”

Започва кампанията “Не си затваряй очите за тях”
A A+ A++ A

Информационната кампания “Не си затвяряй очите за тях” е посветена на Светвния месец за борба с рака на гърдата и има за цел да насочи общественото внимание към ранната диагностика и правилното лечение на рака на гърдата. Основен акцент в кампанията тази година е темата за навременните профилактични прегледи и тяхното значение за успешното лечение.

“Винаги казвам на моите пациентки, че има два вида прегледи на гърди: Първият е профилактичен и се извършва, когато жената няма симптоми и оплаквания. Целта е откриване на рак на гърдата, когато все още е твърде малък, за да бъде усетен от жената или лекаря при физикалното изследване. Диагностичният се извършва на пациенти с оплаквания в гърдите. Първият трябва да е самоинициатива на всяка една жена, редовно, да не го забравя или отлага.”, коментира доц. Веселка Стойнова, завеждащ Клиниката по Образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.
Съвременният начин на живот дава своето отражение и се наблюдава спад във възрастта при пациентки с рак на гърдата. Научните онкологични дружества препоръчват жените над 40 години да започнат прегледи с мамограф веднъж на всеки две години. Жените с фамилна обремененост и тези вече лекувани от рак на гърда са с повишен риск. В този случай трябва да посещават своя лекар веднъж годишно. В последните години се наблюдава рак на млечната жлеза и в по-ранна възраст, което налага и по-младите жени, тези под 40г., също да ходят на профилактични прегледи с ехограф, поне веднъж в годината.

“Едно време казвахме, че когато се усети бучка или болка в гърдата е време да се потърси лекар. Това е така, но ако чакаме за бучка, тогава ракът може вече да е напреднал. Съвременните образни методи дигитална мамография и ехография позволяват рака да се отрие преди да се напипва, в ранен стадий. Пациентките трябва да са проактирвни и да не чакат да усетят симптоматика, а да се преглеждат редовно”, добавя д-р Виктор Йорданов, специалист “Образна диагностика” с профил образна мамология.

Ранното установяване е пряко свързано и с успешното лечение на рак на гърдата. “В ранните стадии той може да се излекува напълно, а в напредналите – да се влезе в ремисия. При съвременните терапии, особено биологичните, вече наблюдаваме ремисии с години, и то в четвърти стадий. Вече имаме възможността и при тройно негативния рак - една изключително сложна и тежка за лечение форма на рака на млечната жлеза да постигнем отличен ефект. Първо се съчетава химио- и имунотерапия и едва след тази терапия се извършва оперативното лечение, след което профилактично се провежда още само няколко месеца имунотерапия. Това е една новa възможност, буквално от месеци, която ще промени живота на много жени.”, коментира проф. Асен Дудов, завеждащ Клиниката по Медицинска онкология в Аджибадем Сити

Клиник УМБАЛ Младост и председател на Българското онкологично дружество.
Образните изследванията, които се използват за изследване на гърдите и подходите на лечения могат да бъдат различни и тук идва критичният елемент – експертизата, опита и възможностите на клиниката от технологична гледна точка. Всичко това като съвкупност трябва да може да предложи най-доброто диагностициране и лечение на пациента.

По случай Световния месец за борба с рака на гърдата - октомври, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост предоставя 15% отсъпка на всички образни изследвания на гърди - стандартна и 3D мамография, ехографско изследване и ядрено магнитен резонанс на млечни жлези. Пациентите могат да планират своя преглед на *5544 с опция Младост.

През целия октомври социалните канали на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост ще бъдат публикувани полезни статии, интервюта и видеа, свързани с кампанията.

#рак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници