Здравните власти се готвят за скок на COVID-19 през октомври

Здравните власти се готвят за скок на COVID-19 през октомври

pexels

A A+ A++ A

Здравната система се подготвя, ако има притеснения, да реагира адекватно с лекарства, с ваксини и с капацитет на здравната система. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов за евентуалното повишаване на COVID случаите през октомври месец, предаде News.bg.

Припомняме, че в интервю за bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова предупреди, че през октомври месец случаите на коронавирус може да нараснат. "Виждаме изменчивостта на вируса - нови генетични мутации. Подвариантът XBB.1.16 е вече в България", заяви тя. Христова обясни, че ваксините, които сега навлизат, са базирани на XBB.1.5, като у нас ги има и неговите варианти.

Проф. Илко Гетов обясни, че има нарастване на случаите на коронавирус, но дали ще има нова пандемия и нова вълна на коронавируса - не може да се каже, трябвало да кажат епидемиолозите.

Той увери, че здравната система е подготвена за нова COVID вълна и за реакция при кризи.

36 млн. души в Европейския регион може да са развили дълъг COVID-19

Заместник-министърът на здравеопазването увери още, че към настоящия етап здравните власти не предвиждат никакви ограничения като маски на закрито и открито, както и въвеждане на по-стриктни мерки.

#КОВИД-19 #ковид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници