Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара

Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
A A+ A++ A

Канада обяви нова военна помощ за Киев в размер на около 480 милиона щатски долара. Съединените щати и Украйна и ще произвеждат заедно системи за противовъздушна отбрана.

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви новия пакет след среща с украинския президент Володимир Зеленски, който пристигна в Отава след посещението си в Съединените щати. Помощта включва бронирана техника и обучение на украински пилоти за управление на изтребители F-16. Трюдо заяви пред канадския парламент:

"Днес ние поемаме дългосрочен ангажимент за период от няколко години, който ще осигури предсказуема, стабилна подкрепа за Украйна. Той включва финансиране от 650 милиона канадски долара за три години за 50 бронирани автомобила, включително такива за медицинска евакуация, които ще бъдат произведени от канадски работници."

Джъстин Трюдо и Володимир Зеленски подписаха и меморандум за сътрудничество при строителството на водни елекроцентрали.

Канада въведе нови санкции срещу 21 руски фирми и организации и 42 физически лица, съобщават руски медии.

По-рано президентът Зеленски съобщи, че Украйна и Съединените щати ще произвеждат заедно системи за противовъздушна отбрана. Споразумението е дългосрочно и ще доведе до изграждане на нова промишлена база на украинска територия.

В Украйна въоръжените сили съобщиха за руски дронове в южната част на Харковска област, както и за руски ракети, насочени към Одеска област. Украински медии информират за взрив в руския град Казан, като се позовават на информация в социалните мрежи.

Един човек загина и повече от 30 са пострадалите при руския ракетен удар в украинския град Кременчук. При обстрела беше поразена гражданска инфраструктура в града.


#войната в Украйна #оръжие за Украйна #Канада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници