Улица във Варна вече носи името на донор, спасил 4 човешки живота

Улица във Варна вече носи името на донор, спасил 4 човешки живота
A A+ A++ A

От вчера улица във варненския квартал „Аспарухово“ носи името на донор, спасил четири човешки живота, съобщиха инициаторите на идеята. Това е първата в Европа улица, кръстена на донор. Тя носи името „Георги Николов“.

Георги е млад мъж от Варна, който учи в чужбина, има остър ум и светло бъдеще. На 20 септември 2015 г. обаче Георги Николов остава завинаги на 21, но позволява на други четири живота да продължат, като става донор, уточняват инициаторите.

Следвайки законовата разпоредба, че в България улиците се кръщават само на починали хора с особени заслуги за обществото, тази новаторската идея носи името "Анонимните герои". Преименуването на улица с име на донор е инициатива на граждани и създателите на проекта "Последният дар на човека", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България, предава dnes.bg.

Георги никога не е имал сериозни здравословни проблеми и няма как да се знае, че коварна мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и сложи край на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика.

Родителите на Георги намират сили и даряват органите му.

„Мъката си остава в сърцата ни, няма как. Но, да, облекчение е, защото аз някак си интуитивно съм усещала, че Георги ще живее и даже му обещах, колкото и налудничаво да звучи. Той живее чрез тях“, споделя майката на Георги – Светла Николова, пред bTV.

Сред четиримата, на които е предоставен шанс за нов живот, е Айше, която получава бъбрек от Георги.

„Наистина са хора с големи сърца, прекрасни хора, прекрасно семейство, то няма как да им благодаря. Ако не беше тази донорска ситуация, аз нямаше да живея досега“, казва Айше Бейтиева.

След случилото се Александър, братът на Георги, и неговият приятел Димитър, си поставят за кауза да популяризират колкото е възможно повече донорството у нас.

„Защото България е на последно място в ЕС по донорство и непрекъснато стотици хора очакват своя нов орган и това е техният абсолютно единствен шанс да продължат да живеят“, казва Димитър Панайотов.

„Не целим толкова да насочим прожекторите към Георги, а по-скоро да разкрием тези анонимни герои в нашето общество, да им дадем физическо тяло по някакъв начин, да покажем благодарността си към близките на тези хора“, казва братът на Георги.

Надеждата е примерът от Варна да бъде последван и от други общини.

#Варна #донор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници