Кризата провокирала скок в трафика на хора

Кризата провокирала скок в трафика на хора
В Румъния повечето от жените, определени като жертви на трафик през 2011 г., са били на 16 г. според официални данни. Снимка: generatietanara.ro
A A+ A++ A

Трафикът на хора в Югоизточна Европа се увеличава обезпокоително със задълбочаването на икономическата криза, констатираха представители на властта и на неправителствени организации на конференция в Букурещ.

Социални работници, полицаи и представители на властите от Украйна, Сърбия, Молдова, България, Румъния, Гърция и Турция, които присъстваха на форума, бяха единодушни в позицията си, предаде „Дарик".

„Виждаме увеличение на трафика на хора в Югоизточни Европа по различни причини. Жените стават не само сексробини," заяви специалната представителка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за борба срещу трафика на хора Мариа-Грация Джанмаринаро.

Все повече и повече деца и тийнейджъри от Украйна, Молдова и балканските страни са принуждавани да работят като роби, да просят и да проституират.

В Румъния повечето от жените, определени като жертви на трафик през 2011 г., са били на 16 г. според официални данни.

Експертите отчитат, че непълнолетните биват използвани в различни престъпни схеми като измами, кражби и проституция, тъй като получават по-малки присъди при залавяне.

Има и промяна на дестинацията на жертвите на трафика. Досега традиционно те биваха „изнасяни" в Западна Европа. Днес обаче Русия, Кипър и Турция също са приемащи страни.

Що се отнася до сексуалната експлоатация, курортите по Черно море, както и в Черна гора и Хърватия са магнит за престъпни групировки.

„Плакатите, предупреждаващи за опасностите от трафик на хора, са нещо прекрасно. Но какво могат да свършат те в едно гето, където семейство припечелва едва 50 евро на месец, а едно момиче изкарва като проститутка 200 евро на ден," задава въпрос Валериу Николае, който работи за частна социална организация, действаща в най-бедните райони на Букурещ.

#Югоизточна Европа #Украйна #Сърбия #Молдова #България #Румъния #Гърция #Турция #ОССЕ #трафик на хора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници