Над 40% от всички наети на работа получават заплата до 1000 лв.

Над 40% от всички наети на работа получават заплата до 1000 лв.
A A+ A++ A

Отдавна се изработва повече, отколкото се получава. Над 40% от всички наети получават заплата до 1000 лева. Нискоквалифицираните работници се увеличават паралелно с ръста на МРЗ.

Трудът догонва ценовите равнища. Механизмът на увеличение на минималната заплата трябва да се промени - да се вземат предвид 6-8 месеца от тази година, а не от миналата. Това каза Пламен Димитров от КНСБ за Нова Нюз.

По думите му между 10 и 12% от населението притежава собствен бизнес. "Ръстът на МРЗ ще бъде малко под 20%. Не е толкова рекордно, имали сме подобни проценти. Увеличението в ЕС на 10 членки е над 20%. 3 от тях пък имат над 30% ръст. Към момента увеличението е напълно логично, ще даде възможност за допълнителна конвергенция на доходите на над 1,5 млн. българи", заяви той.

Според него МРЗ трябва да се договаря по икономически дейности. "Имаме голяма диференциация на средните заплати в различните сектори. В IT сектора е над 4000 лева, в енергетиката и финансите средно 3000, в туризма и охранителния сектор - около 1000. Сумата на минималната работна заплата се получава от средната заплата за последните 4 тримесечия. След това се дели на 2, така се получава около 900 лева. При по-динамичните икономики, между 30-40% е съотношението между минималната заплата и средната", коментира Велев.

#КНСБ #заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници