Близки до президента искат референдум за 3 март

Близки до президента искат референдум за 3 март

Пресслужба на държавния глава

A A+ A++ A

Имена, свързвани с президента Румен Радев, ще обявят в понеделник инициатива за свикване на референдум за датата на националния празник. Политици, общественици, журналисти и олимпийски шампиони вече са дали заявка да застанат в защита на 3 март – Деня на освобождението на България от османско иго.

Повод за инициативата им са намеренията на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС чрез промяна в конституцията да сменят националния празник от 3 март на 24 май.

Зад инициативата за референдум застават бившият служебен министър на спорта Весела Лечева, евродепутатът Петър Витанов, както и кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на Сдружението на малките населени места.

Част от инициативата е и проф. Искра Баева, която бе в инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат на "Дондуков" 2.

Проф. Андрей Пантев, акад. Иван Юхновски и боксьорът Тервел Пулев също са в групата, защитаваща 3 март.

Акцията им идва на фона на анонс от държавния глава, че има “червена линия на нашето търпение, която народното движение няма да допусне да бъде заличена”. Той обяви това при честванията на Шипченската епопея в края на август.

"Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец, означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец, означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието. Тук, пред Паметника на свободата, сме се събрали, за да заявим, че след “Епопеята на забравените” няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят “Епопея на зачеркнатите”. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят през годините как да изхвърлят Вазов от учебниците. Днес казваме стига!", каза в изключително острото си слово тогава президентът.



# Румен Радев #3 март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници