Зеленски призна: Корупцията е тежка, струва между 3 и 15 000 долара да не те мобилизират на фронта

Зеленски призна: Корупцията е тежка, струва между 3 и 15 000 долара да не те мобилизират на фронта
A A+ A++ A

Тежка корупция цари при мобилизацията на украинската армия, пише Сега. „Скоро ще приключи проверката на военно-медицинските комисии в цялата страна. Вече са налице няколко извода“, заявява украинският президент Володимир Зеленски.

„Има конкретни доказателства. Подкупите варират от 3 хил. до 15 хил. долара. Ще бъде потърсена отговорност. Отделно ще се потърси отговорност и на заминалите зад граница, благодарение на такива съмнителни решения. Става дума за хиляди хора“, казва президентът.

„Проверява се значителен масив от заключения на въпросните комисии за инвалидност и непригодност за военна служба, взети след 24 февруари 2023 г. – когато започна войната. Днес беше представена и статистика. Има области, в които решенията за освобождаване от служба след 24 февруари, са скочили 10 пъти. Напълно ясно е що за решения са това. Това са корупционни решения“, допълва украинският държавен глава. Разследващите са открили много необосновани решения на комисиите.

Зеленски е категоричен и че ще бъда решен въпросът за т.нар. ограничена годност за военна служба. „Почти всички командири повдигат този въпрос. Твърде дълго това понятие позволяваше да се манипулира комплектуването на военните подразделения. В частност бойните бригади. Всичко, което се отнася до пригодност и непригодност, трябва да бъде максимално ясно. Както и на човек да стане ясно как може да помогне на отбраната и военните подразделения да са наясно как могат да се комплектоват“, подчертава президентът на Украйна.

#мобилизация #военна мобилизация #Володимир Зеленски #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници