Бивш руски депутат: Най-вероятно Сергей Шойгу е поръчал Евгений Пригожин

Бивш руски депутат: Най-вероятно Сергей Шойгу е поръчал Евгений Пригожин
A A+ A++ A

"Заповедта за ликвидирането на лидера на руската военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин най-вероятно е издадена от министъра на отбраната в Москва Сергей Шойгу", това каза бившият депутат в Държавната дума (долната камара на руския парламент) Иля Пономарьов, предаде украинската медия УНИАН.

"Около смъртта на Пригожин има две много странни съвпадения. Първо, шефът на наемниците остро критикуваше ръководството на военното министерство и лично министъра за неуспехите в Украйна. Така че Шойгу имаше сметки за разчистване с Пригожин", допълни експарламентаристът.

"Второ, ден преди катастрофата, станала на 23 август, бе уволнен командващият Военнокосмическите сили (ВКС) на Руската федерация генерал Сергей Суровикин, смятан за близък до "Вагнер". На негово място застана Виктор Афзаров, приближен на Шойгу. Командирът на ВКС отговаря и за противовъздушната отбрана", посочи още Пономарьов.

"Ето защо аз смятам, че Шойгу, възползвайки се от това, че новият шеф на ВКС няма му да противоречи, е заповядал да се изстрелят две зенитни ракети по самолета, в който пътуваше шефът на наемниците", добави ексзаконодателят.

Бившият депутат добави: Надали Владимир Путин е издал смъртната присъда на Пригожин. Ако заповедта бе дошла от Кремъл, щеше да бъде разигран изпитаният от тайните служби на Москва сценарий. Шефът на "Вагнер" щеше да падне от високо, или да бъде отровен, или да загине при ловен инцидент в Африка.

Иля Пономарьов (роден през 1975 г.) бе депутат от 2007 до 2016 г. Той бе единственият законодател в Държавната дума, който на 16 март 2014 г. гласува против руската анексия на украинския черноморски полуостров Крим. През същата година законодателят замина за САЩ. През 2016 г. той бе лишен от депутатски имунитет и срещу него бяха заведени няколко дела.

Пономарьов стана украински гражданин с указ на бившия държавен глава Петро Порошенко през 2019 г.

#Сергей Шойгу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници