Путин: Искаме да сложим край на войната, разпалена от Запада

Путин: Искаме да сложим край на войната, разпалена от Запада

pixabay

A A+ A++ A

уският президент Владимир Путин каза днес пред участниците в срещата на върха на държавите от БРИКС, че Русия иска да сложи край на войната, разпалена според него от Запада и сателитите му в Украйна, предаде Ройтерс.

В речта си чрез видеоконферентна връзка пред лидерите на страните от групата, които се въздържат да осъдят действията на Москва в Украйна, той повтори наратива на Кремъл, че войната е била принудителен отговор на действията на Киев и Запада.

Агенцията отбелязва, че Путин е използвал срещата на върха на БРИКС, за да оправдае войната на Русия в Украйна и да изкаже похвала за групата, че се явява като противовес на глобалната доминираща роля на САЩ, предаде БТА.

"Благодарни сме на колегите ни от БРИКС, които вземат активно участие в опитите да се уреди тази ситуация и да се стигне до справедливо урегулиране с мирни средства", каза руският президент, цитиран от ТАСС.

"Русия реши да подкрепи хората, които се борят за своята култура, за своите традиции, за своя език, за своето бъдеще. Действията ни в Украйна са продиктувани само от едно - да сложим край на тази война, която бе разпалена от Запада и сателитите му в Украйна срещу хората, живеещи в Донбас", добави Путин.

По думите му именно стремежът на редица западни страни да съхранят доминиращото си положение в света "доведе до тежката криза в Украйна". Руският президент напомни, че "отначало с помощта на западните страни бе извършен антиконституционен държавен преврат в тази страна, а след това срещу онези хора, които не бяха съгласни с този държавен преврат, бе разпалена война".

"Война жестока, война за изтребление - в продължение на осем години", подчерта той.

Русия многократно е казвала, че е отворена за преговори за прекратяване на 18-месечната война, но само ако те отчитат "новите реалности", създадени от руските сили, контролиращи близо една пета от територията на Украйна.

Киев настоява за възстановяване на цялата си територия и извеждане на руските войски, отбелязва Ройтерс.

Агенцията цитира думите на Путин, че Москва ще използва председателството на Русия на БРИКС през следващата година, за да засили ролята на групата в света и през октомври 2024 г. ще бъде домакин на нейна среща на върха в руския крад Казан.

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници