Танкерите с нефт към ''Росенец'' са военна цел за украинската армия

Танкерите с нефт към ''Росенец'' са военна цел за украинската армия

Кадър: НОВА

A A+ A++ A

Танкерите в Черно море, които пътуват със суров нефт за „Лукойл“ от Новоросийск към терминала „Росенец“ край Бургас, са легитимна военна цел на украинската армия. Това потвърди икономическия съветник на Володимир Зеленски Олег Устенко. В интервю за „Политико“ на 8 август Устенко разкри решението на Киев:

"Всичко, което руснаците превозват през Черно море, е наша съществена военна цел. Че Украйна не се шегува, показва пробойната в петролния танкер SIG, чийто снимки се появиха в петък в социалните мрежи."

Държавната служба за морски и речен транспорт на Украйна обяви, че шест руски пристанища - включително Новоросийск, Туапсе и Таман - ще бъдат част от "зоната на военен риск" до второ нареждане. От Новоросийск тръгват и танкерите със суров петрол за България.

Украйна започва да си връща на Русия със същите методи, които руснаците използват срещу Украйна. Киев атакува всички кораби, превозващи руски петрол и петролни продукти в Черно и Азовско море. Проблемът е в това, че лъвският дял от товарите, превърнати в мишени, е предназначен за пазара на ЕС. От своя страна това означава, че всеки момент може да прехвръкнат искри между Киев и Запада.

Това е своеобразен натиск върху Запада: дайте ни това, от което се нуждаем за ефективна контраофанзива, тогава ние няма да атакуваме руски петролни танкери в Черно море - обяснява д-р Даниел Шелиговски, координатор на програмата за Източна Европа в Полски институт по международни отношения (PISM) в интервю за портала Interiа.

Подобна стъпка, според д-р Шелиговски, е пряк отговор на това, че Русия нарушава зърненото споразумение извърши поредица от атаки срещу украински зърнени складове и пристанища . „ Тази история започна оттам, че Русия блокира зърнения коридор, заплашвайки да атакува нашите кораби и да унищожи нашите пристанища. Нашата морска инфраструктура е постоянно обект на руски атаки“, аргументира се съветникът на украинския държавен глава.

И Устенко, според полския експерт, е прав. Първи удариха руснаците, които в средата на юли решиха да развалят зърненото споразумение, което позволи морски транспорт на украински селскостопански продукти до чуждестранни партньори. Споразумението между Киев и Москва, договорено с посредничеството на ООН и Турция, позволи износа на почти 33 милиона тона храна през украинските пристанища. То беше подновявано на три пъти, но Русия в крайна сметка се отказа от него с аргумента на Кремъл, че Русия е възпрепятствана да изнася собствената си селскостопанска продукция, а зърното от Украйна не отива за най-нуждаещите се страни.

Украйна се ръководи от собствените си интереси, а те не винаги съвпадат с интересите на западните й партньори, смята д-р Шелиговски.

Целта на руснаците е очевидна - да отрежат Украйна от средствата за износ на селскостопанска продукция и да затруднят още повече войната. Сега украинците искат да си върнат на Путин точно същото и се насочват към руски кораби, транспортиращи петрол и петролни продукти.

„Украйна посяга към симетричен отговор и удря един от най-важните финансови източници на Русия, т.е. доставките на енергийни ресурси . Това е разбираемо, отбелязва д-р Даниел Шелиговски. Така или иначе, това е само началото и може да се очаква засилване на този тип украински дейности. Не само когато става дума за транспортни кораби, но и за руската пристанищна инфраструктура на Черно море“.

„Всяка атака от този вид кара чуждестранните превозвачи и застрахователи да се замислят дали да продължат сътрудничеството си с Русия . След първите атаки виждаме, че някои застрахователи вече са се отказали от това сътрудничество, така че стратегията на Киев носи резултати“, обобщава д-р Шелиговски.

Планът на Украйна обаче може да срещне сериозно и очаквано препятствие. Това е... Европейският съюз и отношението на европейските партньори на Киев. Причината е тривиална: лъвският дял от руския енергиен износ през Черно и Азовско море отива на пазара на ЕС. Kpler, компания за икономическо разузнаване, изчислява, че само през юли тази година от 59 милиона барела петрол, напуснали пристанището на Новоросийск - едно от основните пристанища на Черно море - цели 32 милиона са отишли за страните от ЕС. Една част в посока „Росенец“, както показват порталите за проследяване на морски трафик.

Украйна, обаче, може да не се трогне от упреците и интересите на Запада, защото се ръководи от собствения си интерес, а той не винаги съвпада с интересите на западните й партньори, предаде OFFNews.

Генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, вече заяви веднъж, че няма да пита никого дали може да атакува цели на руска територия. Сега Украйна няма да пита никого дали може да атакува доставките на руски петрол в Черно море.


#„Росенец“ #военна цел #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници