Иде още по екстремна жега! Рекордните сега ще са най-студените

Иде още по екстремна жега! Рекордните сега ще са най-студените

Pixabay

A A+ A++ A

Природните катаклизми имат своето обяснение. През последните седмици климатолозите по цял свят отчетоха серия температурни рекорди, включително и в Eвропа.

„Горещите вълни са тихият убиец. Това, което изпитахме сега – рекордните температури, ще са най-студените”, посочва пред NOVA Карло Буентемпо, директор на Службата за изменение на климата към програма “Коперник” на ЕС.

Ученият изучава проблемите на климата повече от 25 години. Днес оглавява Европейската служба за изменение на климата „Коперник”. По-известна като „Очите на Европа върху Земята”. И част от космическата програма на Брюксел. С помощта на спътници институтът предоставя почти в реално време и на глобално равнище огромен обем от данни, които ни помагат да разберем по-добре нашата планета.

Като причини за това, което наблюдавахме, можем да откроим няколко. От една страна знаем, че климатът се затопля и това е процес от няколко десетилетия, така че не би трябвало да сме изненадани. Към това трябва да добавим и природния феномен „Ел Ниньо”, който тепърва навлезе – по-известен като „горещата фаза”, която носи затопляне на температурата на водата в Тихия океан. И затова очакваме по-високи температури през тази година, а в следващата дори повече. Освен това има други вариации – виждаме ги в Северния Атлантически океан, където е изключително топло тази година. Всичко заедно това води до екстремно горещия юли, твърди Буентемпо.

#глобално затопляне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници