Хората няма да загубят вноските за пенсиите си, категорична е Христина Христова

Хората няма да загубят вноските за пенсиите си, категорична е Христина Христова

Дарик

A A+ A++ A

"Хората няма как да загубят стойността на сумите, които са внесли за пенсия, въпреки отрицателната доходност. Номинално парите не се губят, има резервен фонд. Идеята на сумите в т.нар. втори стълб на пенсионния фонд е да се увеличат парите на хората". Това заяви бившият социален министър Христина Христова в предаването "Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според нея никой не може да получи по-малка сума от внесената. Основната инвестиция на пенсионните фондове е в Държавни ценни книжа, уточни Христова.

Тя спомена за т.нар. Мултифондове – лично вносителят да преговаря и да реши част от парите за пенсия да се инвестират в по-рискови операции. В момента все още не е възможно това – Мултифондовете не са въведени в т.нар. втори стълб на пенсионната система.

Христова обясни, че за първата пенсия внасяме около 40 г., а първите пенсионери, получили пари по втория стълб са внасяли наполовина отчисления от доходите си.

На фона на призивите за осигуряване върху всички доходи стана ясно, че работим за 399 евро, а във Франция минималната заплата е 1747.

#Христина Христова #пенсии #пенсионери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници