Масови проверки за опасен сладолед на пазара, запечатаха цех във Варна

Масови проверки за опасен сладолед на пазара, запечатаха цех във Варна
A A+ A++ A

С хубавото и топло време сладоледите стават все по-изкушаващи. А със старта на лятото от Българската агенция по безопасност на храните започнаха засилени проверки за качеството на леденото лакомство, което ни се предлага. Инспекции се провеждат в производствени цехове и обекти за продажба.

„Следи се дали се спазва технологичният процес, параметрите на пастьоризация, закаляване и съхранение на сладоледа, етикетиране, състав и алергени, ако има такива”, обясни д-р Златина Димова, директор на ОДБХ – Варна.

И докато на повечето места изискванията са спазени, проверките показват, че има и обекти с груби нарушения: използване на суровини с изтекъл срок на годност, работа на персонал с изтекли здравни книжки и др.

Такива нарушения са открити в производствен цех във Варна. Той вече е бил запечатван от контролните органи, но въпреки това е продължил да осъществява своята дейност.

„Лицето не се яви на заповед за спиране на дейност, въпреки че беше извикан в ОДБХ - Варна. На 14-и е проведен разговор, при който лицето пак отказва. На 19 юли, със съдействието на „Икономическа полиция”, обектът е посетен обекта, но не е осигурен достъп”, обясни д-р Надежда Петрова - гл. инспектор в ОДБХ.

Екипът на NOVA потърси управителя на цеха по телефона, но без резултат.

„Това е престъпление по Наказателния кодекс и ние сме предприели съответните действия с писмо до другите отговорни институции”, каза д-р Димова.

За нарушителите обаче са предвидени сериозни глоби, започващи от 2000 лв.

Снимката е илюстративна

#Варна #проверки #сладолед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници