Божидар Божанов с много важно инфо за мобилното приложение "еЗдраве"

Божидар Божанов с много важно инфо за мобилното приложение "еЗдраве"
A A+ A++ A

Депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов във Фейсбук:

Мобилното приложение "еЗдраве" и my.his.bg дават достъп до здравното ни досие - прегледи, направления, изследвания и др. Освен достъпа до самата здравна информация, така получаваме достъп и до здравноосигурителни събития, което позволява да установим дали някой е регистрирал фиктивни прегледи, изследвания, хоспитализации.

Наскоро ми писа гражданин, установил такива фиктивни събития, така че тази прозрачност работи и служи за спиране на източването на бюджета на здравната каса.

Проблемът е, че достъпът е само с квалифициран електронен подпис, което ограничава много използването. От друга страна, здравните данни са чувствителни (чл. 9 от GDPR) и не следва да рискуваме нерегламентиран достъп.

Затова вчера изпратих въпрос на министъра на здравеопазването дали планират частичен достъп до здравното досие с ПИК на НАП и НОИ, с който пациентите да имат достъп само до наличието и вида на събитията, но не и до здравни данни. Системата за електронна автентикация на Министерство на електронното управление предоставя интеграция с всички налични средства и смятам, че ще има силен позитивен ефект, ако такъв частичен достъп бъде позволен за спиране на някои "кранчета".

#Божидар Божанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници