Властта в РСМ прие текста за българите в конституцията, праща го на парламента

Властта в РСМ прие текста за българите в конституцията, праща го на парламента

Pixabay

A A+ A++ A

Предложението за изменение и допълнение на конституцията на Република Северна Македония е прието на днешното заседание на правителството, съобщиха от правителствената пресслужба в Скопие. То ще бъде изпратено в парламента на страната, за да започне парламентарната процедура за приемането му, предава БТА.

Предложението за промени в основния закон на страната беше подготвено от работна група, съставена от експерти, преподаватели от няколко университета в страната, както и представители на политически партии, с изключение на представители на опозицията.

„Предложението е изготвено въз основа на заключенията на парламента на Република Северна Македония, приети на заседание на 16 юли 2022 г., и е обвързано със заключенията на Съвета на Европейския съюз, както и с общата позиция и встъпителното изявление на ЕС на политическата среща на Междуправителствената конференция за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз”, пише в съобщението.

Промените се отнасят до добавянето на части от народи в преамбюла на конституцията и членове 49 и 78 от основния закон, в които се изброяват частите от народи в Северна Македония.

„Във формулировката: „Гражданите на Република Северна Македония, македонският народ, части от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други“, след „босненски народ” се поставя запетая и се добавят: българският народ, хърватският народ, черногорският народ, словенският народ, еврейският народ и египетският народ”, пише в съобщението.


#РСМ #Конституция #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници