USAID: Путин играе на рулетка с най-гладните хора в света

USAID:  Путин играе на рулетка с най-гладните хора в света

kremlin.ru

A A+ A++ A

Решението на руския президент, Владимир Путин, да се оттегли от Черноморската инициатива за износ на зърно предизвиква сериозни опасения за безопасността на най-уязвимите хора на планетата. Саманта Пауър, администратор на Американската агенция за международно развитие (USAID), изрази голямо безпокойство по този въпрос пред журналисти в Одеса, като обяви, че идеята на Русия да играе на "рулетка" с гладните хора по време на световната продоволствена криза е абсолютно неприемлива.

Ситуацията се влоши, когато Кремъл прекрати участието си в зърнената сделка, която позволяваше на Украйна да изнася хранителни стоки от своите пристанища и безопасно да преминава през Черно море до Босфора в Турция. Русия затвори ключови пристанища в региона, прекъсвайки износа на украинско зърно за останалия свят.

По време на посещението си в Одеса, Пауър обяви, че САЩ предоставят 250 милиона долара за подкрепа на селскостопанския сектор на Украйна, заедно с предварително инвестираните 100 милиона долара. USAID търси допълнителни 250 милиона долара от частния сектор, други донори и фондации, цитира "Фокус".

Тази помощ ще бъде насочена към укрепване на важната селскостопанска инфраструктура, което ще помогне на Украйна да се справи с предизвикателствата на сеитбата и прибирането на реколтата през 2023 година.

Това развитие идва след като руските военни извършиха удари срещу обекти в Одеса, в отговор на атаката срещу Кримския мост от понеделник. Това усилие за поддръжка на селското стопанство и сигурността на хранителните ресурси в Украйна е от жизненоважно значение, тъй като продоволствената криза изисква обща международна подкрепа и координация.


#Владимир Путин #зърнена сделка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници