Столтенберг: Украйна ще бъде приета в НАТО по опростена и бърза процедура

Столтенберг: Украйна ще бъде приета в НАТО по опростена и бърза процедура
A A+ A++ A

В сряда, 12 юли, ще се проведе първата учредителна среща на върха Украйна-НАТО, на която на Киев ще бъде предложен план за бъдещото му влизане в Алианса. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг по време на брифинг на срещата на върха на Нато днес във Вилнюс.

Според него процесът на присъединяване на Украйна към НАТО няма да бъде двуетапен, както за другите държави, а едноетапен - в опростен вид. Говорим за прилагането на Плана за действие за членство в НАТО (ПДЧ), който Киев няма да има нужда да изпълнява. Когато му дойде времето, протоколът за членство просто ще бъде подписан и ратифициран от всички съюзници. Всички останали подробности ще бъдат обявени директно на събитието.

Освен това в първия ден от срещата на върха ще бъде оповестен и текстът на комюникето на НАТО за Украйна, в което ще бъде описано как НАТО ще продължи да помага на Украйна в борбата срещу руската агресия.

Най-важното сега, казва Йенс Столтенберг, е да продължим да оказваме военна подкрепа на Киев.

"Сигурен съм, че нашите членове ще подкрепят Украйна. Всичко е свързано с приближаването на Украйна към НАТО", се казва в изявлението.

НАТО отбеляза още, че войната е започнала през 2014 г., а през 2022 г. войските на Владимир Путин нахлуха в Украйна от всички страни. През цялото това време Алиансът е подкрепял страната в нейната борба и ще продължи да го прави заедно с партньори, докато е необходимо.

„Основната цел е Украйна да спечели като демократична нация в Европа, в противен случай не може да има гаранции за сигурност“, убеден е Йенс Столтенберг, чиито мандат като ръководещ НАТО бе удължен с 1 година.

#НАТО #Йенс Столтенберг #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници