Доц. Киселова: Възраждане се цели в евровота, не в местния

Доц. Киселова: Възраждане се цели в евровота, не в местния
A A+ A++ A

"Ако има желание да влезе на политическия терен по друга тема, различна от тези, по които в момента си противоречи с правителството, възможно е президентът да влезе в спора за референдума за запазване на лева". Така смята преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Единият въпрос е "за" и "против" еврото. Другият въпрос е "за" и "против" пряката демокрация. Привържениците на този референдум слагат знак за равенство. Дефицитите в това десетилетие, защото в миналото имахме три референдума, макар и неуспешни - дали трябва да бъдат питани гражданите по определени въпроси и страхът на Народното събрание или на народни представители, като пуснат определен въпрос на референдум, да не получат звучен шамар. Затова сме свидетели на това да се сложи знак за равенство – да запазим лева и да има референдум", коментира доц. Киселова.

Инициативният комитет има интерес, когато и да се проведе референдумът. Целта не са местните избори, а европейските. Те ще бъдат достатъчно инициативни, смята Киселова.

Ако четем внимателно закона, пленарната зала следва да гласува това, което предлага парламентарна комисия. По правило комисията трябва да предложи позитивен проект за решение. В случая с референдума за лева комисията предлага отрицателен такъв, а председателстващата заседанието в този момент Росица Кирова призова към позитивно гласуване. Заради това се стигна до разминаването, поясни доц. Киселова.

"Има нарушение на правилата как беше проведено гласуването. Трябваше да бъде въз основа на проекта на комисията. Но това не е основание да кажем, че са гласували обратното."

Днес по обед решението, с което парламентът отхвърли провеждането на референдума, трябва да бъде в Държавен вестник и утре да бъде обнародвано. Следва сезиране на Конституционния съд, уточни преподавателят.

Не може да има прегласуване. Трябва да има нова процедура, категорична е доц. Наталия Киселова. По думите ѝ президентът не може да определи дата, защото Народното събрание не е взело положително решение за произвеждането на референдум.

#"Възраждане" #национален референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници