Световни медии: Зеленски критикува остро българския президент

Световни медии: Зеленски критикува остро българския президент

ФБ/Румен Радев

A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски атакува гневно българския си колега Румен Радев в излъчена по телевизията остра размяна на реплики в София и категорично се обяви срещу противопоставянето на Радев на въоръжаването на Украйна, пише “Политико”.

Изданието отбелязва, че българският президент, видимо стъписан от възмущението на Зеленски, е помолил журналистите да напуснат залата в президентството, където се провеждаше срещата.

Зеленски беше на посещение в България главно за да се срещне с пронатовското и проевропейско правителство на министър-председателя Николай Денков, което подкрепя износа на оръжие за Украйна и също така проучва начини за продажба на ядрено оборудване за граждански цели, отбелязва “Политико”.

Срещата с Радев, бивш командващ на военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и нееднозначен по отношение на НАТО, премина дори по-зле от очакваното, констатира медията.

"Не дай си Боже да ви сполети някаква трагедия и да се окажете на моето място", цитира медията Зеленски. "И ако хората със споделени ценности не помогнат, какво ще правите? Ще кажете: Путин, моля те, заграби българската територия?"

"Не, вие, като истински президент, сигурен съм, че не бихте допуснали компромис с вашата независимост. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но наистина бих искал да ме разберете правилно", отбеляза Зеленски, докато, както пише “Политико”, Радев се взирал в бележника пред себе си.

Като отхвърли предложението на Радев за дипломатическо решение, Зеленски подчерта, че Кремъл е започнал "война на унищожение срещу украинците, а не срещу други държави" и заяви, че правителството на София - в противоречие с Радев - е имало право да доставя оръжие.

"Искам също така да ви кажа, че с каквото и да разполага вашата армия по отношение на боеприпасите, то няма да е достатъчно, за да се бие с Руската федерация. Вие нямате лоша армия, хората ви са добри, но това няма да е достатъчно да се биете срещу 160 милиона души. Ето защо е добре да се дадат [оръжия], за да можем [ние] да се защитаваме [сами] и войната да не дойде при вас", каза украинския президент.

"Украйна и НАТО трябва да имат общи ценности. Не може да бъде другояче", добави Зеленски. "Не можеш да подкрепяш Русия и да поддържаш балансираща позиция, защото Русия иска да унищожи НАТО, иска да унищожи Европа и Европейския съюз; това са техните цели. Разбирате ли ме?"

Преди да продължи разговорът, президентът Радев поиска телевизионните екипи да напуснат залата, посочва “Политико”.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че страната му и България са се договорили за по-активно сътрудничество в областта на отбраната и че той е поканил София да участва във възстановяването на Украйна, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция с българския министър-председател Николай Денков той благодари на домакините си за подкрепата, която оказват в борбата на Украйна срещу руските сили, започнали пълномащабната си инвазия преди повече от 16 месеца.

Зеленски обсъди с българските власти военната помощ при днешното си посещение в българската столица, по време на което парламентът на България изрази подкрепата си за влизането на Украйна в НАТО след края на войната с Русия, отбеляза Асошиейтед прес.

В кратката си визита по покана на новото прозападно правителство на България Зеленски обсъди също така европейската интеграция и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката.

Единствените формации в парламента, които не одобриха декларацията в подкрепа на членството на Украйна в НАТО, са Българската социалистическа партия, наследник на комунистическата партия с проруски позиции, както и ултранационалистическата "Възраждане", която открито подкрепя Русия в агресията ѝ срещу Украйна, посочи ЕФЕ.

Визитата на Зеленски бе осъществена месец след встъпването в длъжност на либерален кабинет в София, който реши да промени политическия курс след серия служебни правителства, които бяха против изпращането на каквато и да било военна помощ на Киев, отбеляза Франс прес.

България, членка на ЕС и НАТО, но исторически и културно близка с Москва, е дълбоко разделена по темата за оръжейните доставки за Украйна. На практика обаче оръжейните заводи работят на пълни обороти от началото на руската инвазия в Украйна. Миналата година износът на българския военнопромишлен комплекс достигна според оценки 4 милиарда евро – три пъти над предишния рекорд от 2017 г., допълва АФП.

По-късно през деня Зеленски срещна опозиция срещу изпращането на бойна техника на Украйна от страна на българския президент Румен Радев. Въпреки че президентският пост в България е до голяма степен церемониален, той предоставя солидна платформа за влияние върху общественото мнение. Голяма част от населението има проруски симпатии, дължащи се на историческите и културните връзки между двете държави, отбеляза АП.

Българското либерално-консервативно правителство вече одобри нов пакет военна помощ за Украйна през юни. От началото на войната България е приела и десетки хиляди украински бежанци, посочи ДПА.

Източник: "Медиапул"

# Румен Радев #Володимир Зеленски #световни медии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници