Извънредни избори в Нидерландия може да заплашат влизането ни в Шенген

Извънредни избори в Нидерландия може да заплашат влизането ни в Шенген

Pixabay

A A+ A++ A

Извънредни избори в Нидерландия може да заплашат членството на България в Шенген. Това коментират анализатори, след като правителството на Марк Рюте подаде оставка.

Нидерландия и Австрия са двете страни, които спъват България за членство в Шенген. В края на миналата година премиерът Март Рюте заяви, че иска от България да приключи механизма за мониторинг на Шенгенската информационна система и нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка и обясни, че ако това стане до до лятото и има положително развитие, България може да се присъедини.

Не е ясно как новата политическа обстановка в Нидерландия ще се отрази на преговорите ни и стъпките, които българското правителство прави за да получи зелена улица за Шенген.

В свой анализ авторитетното издание "Политико" посочва като основна причина за разпада на нидерландското коалиционно правителство липсата на споразумение за това как да се справи с броя на търсещите убежище в страната.

Месеци наред министрите обсъждат нови мерки за ограничаване на потока от мигранти, но но напрежението достигна връх тази седмица, когато две коалиционни партии отказаха да подкрепят натиска на консервативната партия на премиера Марк Рюте да затрудни събирането на бежанските семейства.

Рюте ръководи Нидерландия от октомври 2010 г. в четири различни коалиции, което го прави най-дълго управлявалият премиер в холандската история, напомня "24 часа".

#Нидерландия #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници