Заплаха за семействата на ръководството на „Вагнер“ спряла настъплението към Москва

Заплаха за семействата на ръководството на „Вагнер“ спряла настъплението към Москва

pixabay

A A+ A++ A

Заплаха за семействата на лидерите на „Вагнер“ е принудила Евгени Пригожин да отмени настъплението към Москва, твърдят източници на британските сили за сигурност, предава БНР. В същото време британски политици и парламентаристи предупредиха, че Великобритания трябва да се подготви за внезапното падане на режима на Владимир Путин.

„Дейли телеграф“ цитира британските служби за сигурност, че семействата на лидерите на „Вагнер“ са били заплашени от руското разузнаване, преди Евгени Пригожин да спре настъплението си към Москва. Освен това се казва, че наемниците са разполагали с 8000 бойци, а не 25 000, както се твърдеше и че не биха успели да превземат руската столица.

Сега Владимир Путин ще се опита да асимилира войниците от групата "Вагнер" в руската армия и да извади от строя бившите й лидери, смятат от британското разузнаване. Вестникът посочва, че заплахата донякъде обяснява мистерията около заповедта на Пригожин да отмени настъплението към Москва само часове преди да стигне до столицата, макар и да остава въпроса каква точно сделка е била сключена.

“Дейли телеграф“ цитира също руския депутат Андрей Гурульов, генерал от запаса и верен съюзник на Путин, че „няма друг вариант, освен Пригожин и другите висши фигури от „Вагнер“, да бъдат екзекутирани“.

Вестник „Таймс“ пък пише, че високопоставен източник в британското правителство е заявил пред него, че Великобритания „трябва да се подготви за цял набор от сценарии“ при внезапно падане на режима на Владимир Путин на фона на опасенията, че „смъртно раненият деспот“ може да извърши чистка в стил „Сталин“, за да се задържи на власт.

Алиша Кърнс, председател на парламентарната комисия по външни работи, предупреди, че Путин може да започне чистка, за да оцелее, тъй като неговите пропагандисти яростно поставят под въпрос защо на похода към Москва е било позволено да напредне толкова далеч.

"Никой не вярва, че Пригожин отива в Беларус, за да живее живее тихо и мирно там. Путин е смъртно ранен, но не мисля, че някой може да каже, че с Путин е свършено. Няма нещо, което Путин да мрази повече от предател“, заяви Алиша Кърнс за „Таймс“.

#Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници