България и Гърция пречили на САЩ в Македония

България и Гърция пречили на САЩ в Македония
A A+ A++ A

Бившият посланик на САЩ в Скопие подозирал български и гръцки дипломати в антиамериканска дейност, според радиограма, оповестена от „Уикилийкс“.

„Получихме непотвърдена информация, че представители на българското посолство имат близко сътрудничество с гръцките колеги, което не е в наш интерес“, се казва в радиограма на бившия американски посланик в Скопие Филип Рикър до Държавния департамент през юли 2009 години, оповестена от „Уикилийкс“ и публикувана в днешния брой на вестник „Вечер“, предаде БГНЕС.

„Определени лица от българското посолство в Скопие тясно си сътрудничат с гръцките колеги срещу интересите на САЩ в Македония“, пише още дипломатът на 26 юли 2009 година.

Рикър смята, че двамата българи с водещи функции в щаба на НАТО в Скопие не отговарят на американските интереси.

По това време ръководител на екипа на НАТО в Скопие е комодор Валентин Гагашев. Вторият човек в екипа също е от България, което не е било добър знак за Македония, но и за интересите на САЩ.

Според публикацията генерал Мирослав Стояновски протестирал в централата на НАТО в Монс, Белгия, поради назначаването на втори българин в щаба на Северноатлантическия пакт в македонската столица.

Рикър смятал, че на втората позиция трябва да бъде назначен представител на вече утвърдена страна – член на НАТО, за да се помогне на Македония по пътя на нейната северноатлантическа интеграция.

Американската страна била удовлетворена през февруари 2011 година, когато в щаба на НАТО в Скопие е бил назначен турски офицер. Ръководител на екипа по това време е българският полковник Йордан Йорданов.

#Македония #САЩ #дипломати #български #гръцки #Скопие #НАТО #посланик #представител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"