С промени в КСО: НС одобри на първо четене въвеждането на "европейска пенсия" у нас

С промени в КСО: НС одобри на първо четене въвеждането на "европейска пенсия" у нас

Стоп  кадър/БНТ

A A+ A++ A

Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се въвежда паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП) с вносител Министерският съвет, съобщи investor.bg.

Правителството одобри въвеждането на "европейска пенсия" у нас с проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване преди година. Целта на промените е въвеждане в националното законодателство на мерки относно паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП). С тях се установяват единни правила за неговата регистрация, създаване, дистрибуция, преносимост и надзор.

ПЕПП е допълнителен доброволен пенсионен персонален продукт, чиято цел е да допълва съществуващите задължителни и професионални пенсионни схеми и продукти в държавите членки.

Рамката за създаването и предлагането му не цели да замени или да хармонизира съществуващите национални персонални пенсионни продукти или схеми, нито да засегне съществуващите национални задължителни и професионални пенсионни схеми и продукти.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) също миналия май даде подкрепа за промените в Кодекса за социално осигуряване, с които у нас се въвежда Паневропейският пенсионен продукт. Вносител на предложението тогава беше вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който сега е отново финансов министър в кабинета "Денков-Габриел".

Синдикатите в НСТС заявиха принципна подкрепа за предлаганите промени. От КТ „Подкрепа“ се усъмниха в тяхната ефективност. Според синдиката този механизъм няма да сработи в държава, в която хората имат твърде ограничени възможност да спестяват допълнително средства.

Паневропейският пенсионен продукт, придобил популярност под названието "европейска пенсия", ще даде възможност фондове от други страни на ЕС да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии.

Промените ще позволят и пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в друга, в рамките на Съюза, ако осигуреният смени мястото си на живеене.

Европейските пенсии ще са изцяло на доброволен принцип, подобно на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента съществуват в българското законодателство.

Пенсионните продукти ще се различават един от друг, а хората ще имат възможност сами да участват в управлението на инвестициите, избирайки доходоносни, но рискови варианти за управление на средствата си, или по-малко рискови, но с по-ниска доходност.


#НС #КСО #европейски пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници