Пенсиите за старост се увеличават с 30 лева?

Пенсиите за старост се увеличават с 30 лева?

pixabay

A A+ A++ A

Социалната пенсия за старост да се увеличи с 12% или с около 30 лв. Идеята е парите, които не са свързани с трудова дейност, да са адекватни на трудовите пенсии. Те пък ще се увеличат по Швейцарското правило с 50% от ръста на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията, което също е 12%.

Предложението е записано в проекта за Постановление на Министерския съвет и това е един от последните актове на служебното правителство. Ако това се случи, социалната пенсия за старост ще скочи от 247 лева на 276,64 лв. от 1 юли 2023 г.

Ръст

С промяната ще скочат и другите пенсии, несвързани с трудова дейност. Сред тях са за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и добавките, които се определят като процент от социалната пенсия за старост. "Това решение се прие още с удължителния бюджет, според него всички пенсии се увеличават по Швейцарското правило.

Сега само се изпълнява“, коментира за "Телеграф“ Деница Сачева, депутат от ГЕРБ и бивш социален министър. Тя подчерта, че скокът на парите за старост е договорен, независимо от факта, че се удължава бюджет, който е за миналата година. Предложението на служебното финансово министерство увеличението да не е от юли, а от октомври, било отхвърлено. "Хората си чакат тези пари и нямаше смисъл от подобен трус“, допълни Сачева.

Помощ

148 лв. месечно помощ за топло от миналата година вземат и семейства с деца. Промените в наредбата, по която се отпуска, предвиждат, когато в семейството има дете на възраст между 4 и 16 г., но също и друго между 16 и 18 г., което не учи и няма регистрация в бюро по труда, домакинството да не отпада от подпомагането, но парите да се намаляват за всяко такова хлапе.

Друга промяна бе и въвеждането на по-високи стойности на диференцирания доход за отопление, която предизвика критика от страна на омбудсмана Диана Ковачева. Възрастните и хората с увреждания ще продължат да бъдат сред приоритетните получатели на целева помощ както до момента, контрира бившият служебен ресорен министър Лазар Лазаров.

#пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници