ВИДЕО Зеленски чу от Макрон в Париж, че Франция ще даде на Украйна още танкове, бронирани машини и системи за ПВО

ВИДЕО Зеленски чу от Макрон в Париж, че Франция ще даде на Украйна още танкове, бронирани машини и системи за ПВО
A A+ A++ A

Франция обеща да изпрати още десетки леки танкове и бронирани машини в Украйна и да осигури необходимото обучение на войниците на страната, за да ги използват ефективно.

Съобщението дойде, след като украинският президент Володимир Зеленски отлетя за Франция късно в неделя, за да се присъедини към френския президент Еманюел Макрон за работна вечеря в Елисейския дворец в Париж.

„През следващите седмици Франция ще обучи и оборудва няколко батальона с десетки бронирани машини и леки танкове, включително AMX-10RC“, казаха двамата лидери в съвместно изявление в понеделник след около три часа разговори.

Париж също така ще съсредоточи усилията си „в подкрепа на капацитета за противовъздушна отбрана на Украйна, за да защити населението си от руски удари“.

В изявлението се предупреждава и за засилени санкции.

„Украйна и Франция са съгласни с необходимостта от увеличаване на колективния натиск върху Русия чрез по-нататъшни санкции, за да се отслаби способността на Русия да продължи незаконната си агресивна война.“

Посещението в Париж беше част от вихрената обиколка на Зеленски през уикенда сред няколко ключови европейски съюзници за набиране на военна и финансова подкрепа преди очакваната голяма украинска контраофанзива срещу руските сили.

След като осигури нов военен пакет от 3 милиарда долара от Германия, Зеленски каза в Берлин в неделя, че Киев и неговите съюзници могат да направят поражението на Русия „необратимо“ още тази година.

В Париж Макрон потвърди, че Франция ще продължи да предоставя политическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, се казва в изявлението.

Източник от френското президентство каза пред репортери, че допълнителни, по-модерни отбранителни системи ще бъдат предоставени на Украйна.

„Париж. С всяко посещение отбранителните и нападателни способности на Украйна се разширяват“, написа Зеленски в Туитър, докато лети във въздушната база Вилакубле в неделя.

„Връзките с Европа стават по-силни и натискът върху Русия расте.

Френските превозни средства AMX-10RC имат висока скорост и маневреност, което им позволява бързо да се движат на бойното поле и да променят позиции.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников ги нарече „снайперска пушка на... бързи колела“.

#Еманюел Макрон #Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"