На 6 май: Граждани на България и РС Македония ще почетат загиналите българските воини край Ново село

На 6 май: Граждани на България и РС Македония ще почетат загиналите българските воини край Ново село

Pixabay

A A+ A++ A

Заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини ще бъде отслужена на военния мемориал в Ново село, РС Македония по случай Гергьовден. Събитието ще започне в от 12:00 ч. (CET). Това съобщаават от Фондация "Българска памет".

Домакини на събитието ще бъдат д-р Милен Врабевски и неговата Фондация Българска Памет, а събитието ще се състои с подкрепата на Българското посолство в Северна Македония и Министерството на външните работи на Република България.

За първи път заупокойната литургия ще бъде отслужена съвместно между духовни представители от Българската православна църква и Македонската прасвославна църква.

На събитието ще присъстват още представители на Националната гвардейска част, официални лица и граждани от двете страни на границата.

Мемориалът в Ново село е възстановен през 2006 г., а впоследствие и поддържан със средства на д-р Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище той се превръща във важно историческо място, което се посещава от хиляди хора, решили да отдадат почит на погребаните там 71 български войници, дали живота си в битките за национално обединение.


#почит #загинали #Ново село #РСМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници