1394 лева е чистият доход, който работещ трябва да получава, за да живее нормално

1394 лева е чистият доход, който работещ трябва да получава, за да живее нормално
Pixabay
A A+ A++ A

1394 лева е чистият доход, който един работещ трябва да получава, за да живее и да се издържа нормално по българските стандарти, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2509 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за първото тримесечие на годината.

Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви, че необходимият доход за издръжка нараства с малко над 3 процента спрямо декември миналата година, а на годишна база спрямо март 2022-ра година - с 14,6 на сто:

"С 320 лв. повече за 1 година за тричленното домакинство и 178 лв. нетно повече на самостоятелно работещи".

Сред рекордьорите по поскъпване са яйцата с 66% на годишна база и с малко над 14 на 100 на тримесечна. Лукът поскъпва за година с 40 на 100, а доматите - с над 25%.

Димитров подчерта, че при хляба и зърнените храни на годишна база ръстът е близо 19%. Той е категоричен, че спекулата у нас продължава:

"Едно евро и 69 цента, по памет, е кутия с 10 яйца в Испания в една верига. В същата верига в България е 3 евро. За какво иде реч, ако не е спекула?! Няма как българските яйца да са 2 пъти по-скъпи, така че спекулата продължава. Ние казахме как се бори тя - с ясни механизми, които има държавата. Регулаторът - Комисията за защита на конкуренцията - не си свършва работата към момента, независимо че е започнала няколко проверки".

Общата стойност на малката потребителска кошница от 20 жизнено важни стоки и услуги в евро у нас е €55, в Румъния 53, а в Германия 60. В България, с 1 минимална заплата тази кошница може да се купи само 7 пъти, в Румъния - 11, а в Германия – 32.

Всички заплати да се увеличат с минимум 10% през 2023 година и спешно да се приеме бюджетът за тази година, настояват от КНСБ. Друго искане на синдиката е въвеждане на необлагаем минимум, актуализация на минималната заплата от 1 юли и тя да достигне 850 лв.


#КНСБ #чист доход

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници